Ze střech padá zmrzlý sníh, vážně zranil dvě děti

Praha - Neubývající sníh, který je teď navíc mokrý a těžký, trápí celé Česko. Sesouvá se ze střech domů a k tomu také padají rampouchy. V pražských Nuslích padající rampouch vážně zranil kojence. Záchranka ho s podezřením na vážné zranění odvezla do nemocnice v Krči. Podobně spadl sníh v metropoli na dvě ženy, jedna utrpěla zranění ruky, druhá měla poraněnou páteř. Vážně je zraněn 9letý chlapec z Táborska, na kterého spadl sníh ze střechy školy. V Plzni spadl zmrzlý sníh na skupinu lidí, jedna žena skončila s krvavým zraněním hlavy v nemocnici. Problémy způsobuje také led, který se tvoří na chodnících. Hydrometeorologové varují, že se od dnešního večera do čtvrtečního rána může v celém Česku tvořit náledí.

K neštěstí došlo kolem poledne ve Svatoplukově ulici v Praze Nuslích. Matka jela po chodníku s kočárkem zrovna ve chvíli, kdy se zřítila ze střechy námraza. Záchranáři odvezli ani ne ročního chlapečka v kojeneckém věku i s matkou do nemocnice v Krči. Lékaři ho s vážným zraněním hlavy hospitalizovali na klinice dětské chirurchie a traumatologie. Operace zatím nutná není.

Dům patří městské části Praha 4. Policisté musí zjistit, jestli sníh spadl právě z tohoto domu, nebo z vedlejšího, který už patří soukromému majiteli. Z fotografií je podle mluvčí městské části patrné, že na domě městské části leží stále sněhová pokrývka, zatímco na vedlejším domě už chybí. Uklidit sníh a led z velmi vysokého domu není podle mluvčí možné. Nedosáhne tam ani vysokozdvižný vozík. Proto se situace řeší uzavírkou chodníku. Městská část odpovědnost neodmítá, s rodiči chlapce prý už hovořil starosta.

Padající led dnes také vážně zranil devítiletého chlapce v Mladé Vožici na Táborsku. Led na něj spadl ze střechy školy, chlapec zůstal ležet v bezvědomí. I toto dítě převezli záchranáři do Thomayerovy nemocnice, je ve vážném stavu. Podle starosty Mladé Vožice Jaroslava Větrovského chlapci zachránil život místní občan Václav Tetrš, který hocha v bezvědomí našel. Podle starosty se zatím nedá posuzovat ničí zodpovědnost za neštěstí. „Podle prvotních informací bylo místo ohrazeno tak, aby se tam nikdo nedostal,“ uvedl starosta. Zdůraznil ale, že pro všechny je nyní hlavní zdravotní stav chlapce, nikoli zjišťování něčí viny.

Ve Zdicích na Berounsku se pod tíhou sněhu zřítila střecha bývalého nádražního depa. Uvnitř naštěstí nikdo nebyl – už loni zakázaly České dráhy vstup do budovy kvůli špatnému technickému stavu. Depo si pronajímají sběratelé historické techniky. Trosky tak poničily několik zaparkovaných historických aut.

Už několik dní střechy čistí hasiči. Jenže nestíhají, stejně jako soukromé firmy, které zavedly pořadníky. Škody po sněhové kalamitě jdou do desítek milionů. Jen v Praze sníh poničil kolem dvou set aut. Až opadne, žádosti o pojistku ještě přibudou. Nejvíc pojistných událostí zatím hlásí lidé z Moravskoslezského a Středočeského kraje.

V Česku leží 3,3 miliardy metrů krychlových sněhu

V Česku leží odhadem asi 3,3 miliardy metrů krychlových sněhu, což představuje 42 litrů vody na metr čtvereční. Podle Českého hydrometeorologického ústavu tak oproti minulému týdnu došlo k nárůstu o téměř 8,5 litru na metr čtvereční. Výrazné tání však minimálně do konce týdne nehrozí. Díky nízkým teplotám, které nepřekročí nulu, by se měla sněhová vrstva udržet. Nejvíce sněhu zatím leží ve Středočeském a Jihočeském kraji a také na Vysočině. Lidé by v těchto dnech také neměli chodit příliš do lesů - stromy jsou obtěžkané sněhem a hrozí, že se větve zlomí, nebo spadne i celý strom.

Meteorologové varují před náledím, které znovu hrozí na celém území Česka. Upozornění platí od dnešního večera do čtvrtečního rána. Silnice a chodníky prý pokryje špatně viditelná ledová krusta. Sníh přes den taje a v noci bude mrznout. Teploty spadnou až k minus osmi stupňům Celsia. Ochlazování pak bude pokračovat a místy se přidá i sněžení.