ČSÚ odmítá tvrzení o pochybnostech v zakázce

Praha - Český statistický úřad odmítá tvrzení týdeníku Respekt o nových pochybnostech v případě půlmiliardové zakázky na informační technologie pro sčítání lidu v roce 2011. V tiskovém prohlášení úřad trvá na tom, že interní audit zakázky neprokázal žádné provinění. Podle Respektu ale dostali členové hodnotící komise dopředu vypracované hodnocení soutěže. Vnitřní audit zakázky navíc měli dělat stejní lidé, kteří předtím měli možnost připravit tendr případně tak, aby vyhovoval jen jedné firmě. ČSÚ požádal o přešetření záležitosti ÚOHS, nyní čeká na výsledek šetření.

Zejména tuto informaci označuje ČSÚ za lživou. Podle něj není pravda, že současný úřadující předseda ČSÚ Jiří Křovák pověřil vnitřním auditem místopředsedu úřadu Stanislava Drápala a Jaroslava Krause odpovědného za projekt sčítání. „Pravdou je, že auditem byl pověřen a zpracoval jej útvar vnitřního auditu,“ uvádí ČSÚ.

Úřad také odmítá, že by zakázka byla „ušita na míru“ vítězné firmě Hewlett-Packard i že členové hodnotící komise byli záměrně vybráni tak, aby údajné manipulaci s veřejnou zakázkou napomáhali. Trvá také na tom, že interní audit předmětné veřejné zakázky neprokázal žádné pochybení.

Tendr prověřují i protikorupční detektivové

Úřadu také není známo, že by společnost Hewlett-Packard dodatečně doplňovala elektronickou podobu své nabídky. Respekt uvedl, že má k dispozici dokumenty, které dosvědčují, že část materiálů z nabídky vítězné firmy byla převedena do elektronické podoby až po uzávěrce soutěže, kdy už se s nabídkami manipulovat nesmělo. „Tyto nedostatky v novinářské práci redaktorů Respektu jsou momentálně předmětem mediální a právní analýzy. Podle výsledků analýzy zváží ČSÚ další kroky,“ stojí v prohlášení.

Na zpochybňovanou zakázku již dříve upozornily Hospodářské noviny, které také napsaly, že věc začali prověřovat protikorupční detektivové. O tom, že tendr ovlivnila korupce, již počátkem prosince mluvil Vladimír Kovář ze softwarové firmy Unicorn, která se o zakázku také ucházela, ale neuspěla. Společnost Hewlett-Packard již dříve důrazně odmítla, že by se kdokoli z jejích lidí zapletl s úplatky.

Vladimír Kovář
Zdroj: ČT24