Lékař měl zmrzačit holčičce ruku, teď stojí před soudem

Frýdek-Místek - V současnosti už bývalý lékař nemocnice Třinec Sosna Peter Čuboň se dnes začal u soudu zpovídat z těžkého ublížení na zdraví. Podle žalobkyně je zodpovědný za špatně provedený zákrok, který tehdy pětileté dívce navždy zohavil a umrtvil prsty na ruce. Údajně špatně udělaná sádra Sáře Peprníkové zmrzačila nervy na předloktí. Dívka si už třetí den stěžovala na velké bolesti. Když jí po měsíci sádru sundali, měla v ruce otevřenou ránu na lokti, zápěstí a mezi prsty. Od té doby Sára přestala hýbat prsty. Lékař pochybení odmítá.

Dnes je Sáře Peprníkové už devět let a její levá ruka se po zranění při pádu z kola před čtyřmi lety proměnila doslova v pahýl. Podle advokáta matky poškozené dívky se trvalým následkům dalo jednoduše předejít, stačilo prý sádru nastřihnout hned, když si Sára začala stěžovat na velké bolesti a komplikace řešit dříve, než bylo pozdě.

Sám Peter Čuboň označil znalecký posudek, podle kterého postupoval špatně a kvůli kterému stanul nakonec před soudem, za nekolegiální. Před kamerou České televize se odmítl k případu vyjádřit. Při prokázání viny hrozí Čuboňovi trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři roky. Případ ale bude ještě pokračovat, dnes jej soudce kvůli doplnění důkazů odročil. Matka postižené dívky navíc tvrdí, že se jí nikdo z nemocnice Třinec Sosna dodnes neomluvil. Mluvčí nemocnice Lenka Franková ale uvedla, že vyjádření lítosti nemocnice podala právníkovi paní Peprníkové, ta od nemocnice žádá čtyřmilionové odškodnění.

obviněný lékař Peter Čuboň
Zdroj: ČT24