Města registrují první žádosti o odškodnění za zlomeniny

Praha – Radnice v Hradci Králové, Prachaticích nebo Teplicích už registrují první žádosti lidí o odškodnění za zlomeniny po pádu na neuklizených chodnících. Autor chodníkové novely, senátor Jaroslav Kubera, změnu hájí. Brzy se podle něj ukáže, že úrazů není víc než v minulých letech. S odškodněním by ale města neměla mít problém. Většina z nich se totiž ještě před zimou pro takové případy pojistila. Právníci zároveň upozorňují, že nárok na bolestné není automatický.

Kromě bolestného lidé uplatňují náhradu škod i za věci, které si při pádu zničí. Jde například o rozbité brýle nebo roztržené šaty. Pojišťovny, případně soudy, ale vždy důkladně zkoumají, zda vinu na zranění nenese i ten, kdo na chodníku uklouzl. Pro chodce totiž podle zákona podobně jako pro řidiče platí, že musí svůj pohyb po chodníku přizpůsobit jeho stavu. „Každý by se měl chovat tak, aby předcházel vzniku škody,“ dodal právník Pavel Mareček.

Sporných případů, které by mohly končit i u soudu, ale zřejmě příliš nebude. Většina radnic v České republice zatím žádosti o odškodnění nezaznamenala. „Statisticky jich bude stejně jako v minulých letech,“ domnívá se Kubera. Větší výskyt zlomenin oproti loňské zimě nehlásí ani nemocnice. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Záchranáři ošetřují desítky zranění

Moravskoslezští záchranáři v posledních dnech opakovaně vyjíždí k úrazům spojeným se sněhovou nadílkou. Od pátečního začátku sněhové kalamity už ošetřili 50 pacientů. „Jedná se především o pády na sněhem či ledem pokrytých chodnících či venkovních schodištích nebo o úrazy spojené se zimními sporty,“ uvedl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl. Úrazy si v převážné většině způsobí starší lidé. Nejčastěji si poraní dolní nebo horní končetiny. Vesměs jde podle Humpla o úrazy lehčí či středně těžké.

Jaroslav Kubera
Zdroj: ČT24