Sváteční volno zmírnilo počet nových případů prasečí chřipky

Praha – Sváteční volno v uplynulém týdnu u nás příznivě ovlivnilo statistiky nových onemocnění prasečí chřipkou. Podle epidemiologů prázdniny přispěly ke zmírnění nárůstu případů kvůli menší koncentraci lidí ve veřejném prostoru. Národní referenční laboratoř potvrdila 57 nových nákaz a 8 úmrtí. Celkově v ČR onemocnělo virem H1N1 1264 lidí, z toho 56 zemřelo. Podle pondělního hlášení výrazně klesly i počty akutních respiračních infekcí a běžné chřipky. Epidemie není v žádném kraji.

Také očkování proti prasečí chřipce brzdí vánoční a novoroční volno. Lidé chodí méně k lékaři a méně lékařů ordinuje. Očkování se tedy naplno rozběhne zase až v lednu. Nové údaje o počtech očkovaných proti prasečí chřipce zveřejní ministerstvo až 13. ledna.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň:

„Pokles je pravděpodobně dán nejen úbytkem případů jako takových, ale vliv mají jistě i vánoční prázdniny a čerpání dovolených. Pro toto období je typický. Teprve vývoj v první polovině ledna ukáže skutečný trend pandemické vlny.“

Nový virus způsobuje oproti běžné chřipce závažné virové záněty plic. Očkovat se proti němu nechalo podle informací z minulého týdne zatím zhruba 40 tisíc lidí, využita je čtvrtina dovezených dávek. Česko nakoupilo zásoby pro očkování téměř milionu lidí. Švédsko, které má vakcínu pro všechny obyvatele, má naočkováno už 60 procent obyvatel.