Vietnamskému gangu hrozí za pěstování marihuany až 15 let

Praha – Policisté odhalili další organizovanou pěstírnu marihuany. Skupina tvořená především z Vietnamců pěstovala konopí na pěti různých místech. Dvě pěstírny byly na území Německa, tři v Česku. Organizovaná skupina byla určená pro naplnění poptávky na německém a maďarském trhu. Pachatele policisté sledovali od půlky srpna v rámci operace s krycím názvem BAO. Na území ČR, Německa a Slovenska bylo zadrženo celkem deset osob. Čtyři z nich už byly navíc v minulosti trestně stíhány. Policisté zajistili celkem 59 kilogramů drogy v hodnotě asi 5,1 milionu korun. V Německu kurýři prodávali jeden kilogram za 4 000 eur (cca 105 600 korun), v Maďarsku se cena za kilogram pohybovala kolem 70 tisíc korun.

Podle ředitele Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha přispěla k odhalení pachatelů i spolupráce s kolegy ze zahraničí. Převážná část produkce byla zadržena na území Slovenska, Německa a při vývozu do Maďarska: „V České republice je stíháno sedm osob, čtyřem z nich hrozí až 15 let vězení za organizaci průmyslového pěstování a následnou organizaci průmyslového vývozu.“ Zbylým třem „zahradníkům“ hrozí trest odnětí svobody až na deset let. Čtyři obvinění muži představovali takzvané manažery. Vybírali například nemovitosti, kde se budou drogy pěstovat, nebo zajišťovali potřebné technologie a odbyt zboží.  

61 procent odhalených pěstíren bylo vietnamských

Jakub Frydrych:

„Důkazní prostředky jsou takového rázu, že předpoklad pravomocného odsouzení je velmi vysoký.“

Patnáct kilogramů drogy odhalili policisté ve skladu v Praze-Libuši. Tři velkopěstírny zlikvidovali v Rudné u Prahy, Krucemburku a v Habrech. Na hraničním přechodu s Německem zadrželi už 7. října českého kurýra, který měl u sebe 29 kilogramů drogy. Je stíhán v Německu a hrozí mu až desetileté vězení. „Droga byla uložená v taškách a kufrech. Nebylo využíváno žádných speciálních úkrytů,“ řekl ČT vedoucí celní protidrogové centrály Pavel Hofman. V Bratislavě policisté zatkli 9. listopadu Maďara, který převážel 15 kilogramů. Souzen bude na Slovensku, kde mu hrozí až pětadvacetiletý trest. V Německu zadržela tamní policie 17. listopadu Vietnamce, kterého podezřívá z organizace dvou velkopěstíren. Hrozí mu až desetileté vězení.

Průmyslové pěstování konopí je evropským fenoménem

Při poslední listopadové akci policisté odhalili tři podobné velkopěstírny v Ústeckém kraji a zadrželi pět lidí. Organizace průmyslového pěstování konopí je evropským fenoménem. Policisté při jejich odhalování spolupracují i s poskytovateli energií nebo realitními firmami. Od počátku roku odhalili 65 pěstíren konopí, 61 procent případů tvořili vietnamští občané.

Policisté také vyhlásili koncem listopadu akci nazvanou Stop pěstírnám marihuany. Inspiraci našli ve Velké Británii a Kanadě, kde policie rozeslala lidem v problémových oblastech dopis s výzvou, aby si všímali okolí, zejména podezřelých aktivit v objektech, které by mohly sloužit k indoorovému pěstování konopí. „V první fázi bylo rozesláno asi 30 tisíc dopisů do nejzatíženějších oblastí ČR, tedy do severních a severozápadních Čech. V druhé fázi budeme oslovovat starosty obcí, zda nechtějí občany o tomto fenoménu dále informovat lokální cestou,“ uvedl Frydrych. Na vyhodnocení preventivní kampaně bude potřeba přibližně roční lhůta.

Pěstírna marihuany
Zdroj: ČT24