Kutná Hora ukázala lidem vzácnou iluminaci z 15. století

Kutná Hora – Na několik hodin si dnes návštěvníci Jezuitské koleje v Kutné Hoře mohli prohlédnout vzácnou iluminaci z 15. století, kterou Středočeský kraj získal v dražbě v londýnské aukční síni Sotheby's za více než 17 milionů korun. Unikátní miniatura, zobrazující práci havířů v kutnohorských stříbrných dolech, byla volně k nahlédnutí pouze dnes, poté poputuje do pražského Klementina k vědeckému zkoumání. Zájem o středověkou památku byl mimořádný, již po hodině galerie zaznamenala na 1000 návštěvníků, vzácný pergamen si podle odhadů prohlédlo celkově na 6000 lidí z různých koutů republiky. Kvůli mimořádnému zájmu byla návštěvní doba z plánovaných 5 prodloužena na 8 hodin.

Malba by se v budoucnu měla stát jedním z nejvýznamnějších exponátů kutnohorské galerie. Originál miniatury se bude v Kutné Hoře vystavovat jen příležitostně. Kraj však nechá vyrobit kopii této památky, která bude součástí stálé expozice. Odborníci budou miniaturu několik měsíců zkoumat, proto se iluminace přesune do depozitáře Národní knihovny. Originál je možné vystavit vždy jen na maximálně tři měsíce. „Žádná z takto vzácných prací nemůže být dlouhodobě vystavená. Neumíme vytvořit takové podmínky, které by to umožňovaly,“ uvedl ředitel Galerie Středočeského kraje Jan Třeštík.

Pergamen zobrazující dolování stříbra v Kutné Hoře považovali historici sto let za ztracený. Podle odborníků jde o dílo významem srovnatelné například se známou Dalimilovou kronikou. „Je nejvýznamnější akvizicí, kterou by tady bylo možno učinit. Takové věci se objeví doopravdy málokdy,“ přiznává Lubomír Konečný z Ústavu dějin umění AV ČR. Pokud se originál podaří dobře zakonzervovat, veřejnost by originál mohla znovu vidět na stejném místě v květnu při příležitosti oficiálního otevření galerie Středočeského kraje.

Podle opozice byl nákup z krajských prostředků mrháním penězi

Na hlavu hejtmana Davida Ratha se snesla kritika ze strany opozičních zastupitelů i některých spojenců. Podle nich kraj v době krize jen mrhal penězi. Rath kritiku odmítá. Podle něj se taková díla musí nakupovat ve chvíli, kdy jsou k prodeji, a ne, když na ně jsou peníze. „Je to unikátní věc z 15. století, tomu odpovídá i cena. Zvýší to prestiž galerie i kraje. Ta cena vznikla v aukci a když to srovnáme, tak stejnou cenu zhruba těch 17 milionů nás stojí asi půl metru dálnice.“ tvrdí hejtman David Rath.

Podle bývalého hejtmana Petra Bendla Rath jednal na vlastní pěst, bez konzultace s hejtmanstvím. „Kraj o tom vůbec nejednal, zastupitelstvo o tom neví. Hejtman ty peníze v rozpočtu zatím nemá,“ řekl předseda středočeské organizace ODS Bendl. „Hejtman si ukojil svoje ego. Je-li význam díla tak velký, měl ho koupit stát. Vzhledem k výši investice je to nezodpovědné plýtvání krajskými prostředky,“ míní Bendl. Hejtmanství kritiku odmítá a má podporu i ministerstva kultury. To se nechalo slyšet, že mimořádné prostředky na podobné nákupy již jsou pro letošek vyčerpané, a ocenilo, že se iniciativy chopil kraj.