Pět let po ničivé tsunami pomáhaly v Asii peníze českých občanů

Praha/Kostelany – Před pěti lety se ničivá vlna tsunami zapsala také do osudů rodin osmi Čechů, kteří při katastrofě v jihovýchodní Asii zahynuli. Také Česká republika si proto připomíná toto tragické výročí. Mezi oběti patřili také tři členové rodiny Manďákových z Kroměříže, smrtelný úder obří vlny tehdy přežil jen patnáctiletý syn. Česká veřejnost na pomoc postiženým tsunami poslala téměř 360 milionů korun. Nejvíce peněz přišlo na účty Člověka v tísni a společnosti ADRA a právě druhá jmenovaná společnost své poslední projekty v postižené oblasti uzavře koncem tohoto roku.

„Byli to lidé, kteří neodmyslitelně patřili k našemu regionu. Budovali tu ranč a měli snahu, aby Kostelany začaly žít nějakým společenským životem. Co se stalo, stalo se, bohužel, osud je takový. My se s tím musíme smířit, žít dál a vzpomínat na ně,“ řekl ČT starosta Kostelan Jan Petřík (Nez.). Památku rodiny si na westernový ranč v Kostelanech tradičně přijeli připomenout přátelé a známí z širokého okolí.

Jan Bárta z nadace ADRA:

„Místní obyvatelé, a to je asi to nejdůležitější, jsou schopni s naší počáteční pomocí pracovat dále, aniž bychom my do toho v budoucnu vstupovali.“

I Česko si připomíná pět let od tsunami v Indonésii (zdroj: ČT24)

Podle vzpomínek ředitele nadace ADRA Jana Bárty byla tehdy první pomoc velmi složitá, už proto, že na Srí Lance a Indonésii po tragédii panoval naprostý chaos. ADRA podle něj měla díky pomoci českých občanů možnost rozložit svou pomoc do pěti let. Třeba na Srí Lance se podařila celá řada projektů, například pořídit stovku rybářských lodí, které pro místní znamenaly zajištění živobytí.

Finance ale také pomohly jedné vesnici na Srí Lance, kde z prostředků shromážděných prostřednictvím ADRY dokončili třeba výstražné věže. V Indonésii se zas peníze od českých občanů podílely na rekonstrukci 27 škol. Bárta uvedl, že revitalizační projekty pokračovaly také v Indii a na Andamanech.