Dva lidé zahynuli při požáru ve Vestci u Prahy

Vestec – Na dvou místech Česka během noci přišli o život lidé kvůli vznícenému ohni. Starší pár zahynul při požáru řadového domu ve Vestci u Prahy. Zásah komplikoval silný vítr a hrozilo, že se plameny rozšíří na okolní budovy. Podle mluvčího hasičského sboru Ladislava Křivana obě osoby při vytažení z domu nejevily známky života, lékař u nich posléze konstatoval smrt. V okolních bytech byla provedena evakuace přibližně 40 lidí, 2 z nich se nadýchali kouře a skončili v nemocnici. V Brně se otrávil muž poté, co mu v bytě spadl přímotop.

Požár byl nahlášen asi v 3:16. Na místo dorazilo 8 profesionálních i dobrovolnických jednotek z Říčan a Jílového. „Byla zasažena střešní konstrukce, když jsme tam přijeli. Jak dlouho se rozvíjel požár, je zatím v šetření,“ doplnil Křivan. Hasiči stačili na místě zachránit přiotrávenou dvojici z balkonu pomocí vyprošťovací techniky. „My jsme tam vysvobodili dvě osoby, přes balkon prostřednictvím žebříku jsme je sundali dolů. Nadýchali se zplodin hoření, bylo potřeba je ošetřit v nemocnici,“ dodal mluvčí. Dalším dvěma osobám ležícím na schodišti však hasiči nedokázali pomoci.

Škoda byla předběžně vyčíslena na více než 5 milionů korun. Tragédii mohla způsobit nejspíše závada na prodlužovacím kabelu. Vyšetřovatelé proto zajistili vzorky elektroinstalace. „Příčina je ve vyšetřování, je zatím několik verzí, úmysl byl v podstatě vyloučen,“ dodal velitel zásahu Stanislav Vlach.

Reportáž Dana Takáče a Lukáše Pospíšila (zdroj: ČT24)

Za neopatrnost zaplatil životem muž z Brna

Večer hořelo také v Brně, i zde si požár vyžádal lidskou oběť. Příčinou vzplanutí ohně v rodinném domě v Černých polích je elektrický přímotop, který spadl na koberec. Podrobnosti však policie stále šetří. Osmasedmdesátiletý muž se v domě udusil zplodinami. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů.

„Příčinou vzniku požáru byla zřejmě nedbalost uživatele, protože šlo o nesprávné užívání přímotopu. Na něm byly nalezeny zbytky ohořelého šatstva, které se zřejmě vzňalo, a také ohořelý koberec,“ odhadl mluvčí hasičského sboru Jihomoravského kraje Jaroslav Haid.

Hasiči doporučují, aby lidé zejména o vánočních svátcích dávali větší pozor na manipulaci s ohněm a elektronikou. Častěji totiž zapalujeme svíčky, topíme v krbech nebo více zatěžujeme elektrická vedení v domech.