Další prohra Paroubka - kvůli článku o vlivu na zatykač na Pitra

Brno - Předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi se nepodařilo vybojovat právo na reakci na články v Mladé frontě Dnes, které podle Paroubka naznačovaly, že ještě jako premiér stál za vydáním zatykače na kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra. Paroubkovo dovolání zamítl Nejvyšší soud (NS).

Paroubek se dožadoval otištění reakce, podle níž vždy respektoval nezávislost justice a kauzu se nijak nepokoušel ovlivnit. Nejvyšší soud v rozhodnutí zopakoval ustálený právní názor, podle kterého se periodický tisk nemůže zcela vyhnout různým zjednodušením. Nelze proto žádat naprostou přesnost formulací.

„Je přitom třeba přihlédnout i k tomu, že v případě politiků a ostatních veřejně činných osob jsou měřítka posouzení skutkových tvrzení a hodnotících soudů mnohem měkčí ve prospěch novinářů a jiných původců těchto výroků,“ uvedl v usnesení senát s předsedou Pavlem Pavlíkem. Městský soud v Praze v roce 2006 i odvolací vrchní soud v roce 2007 uvedly, že články jsou přiměřené a nepoškodily Paroubkovo jméno.

„Zatkněte Pitra, je to přání premiéra“, vadilo Paroubkovi

Spor se vedl o texty nadepsané „Zatkněte Pitra, je to přání premiéra“ a „Zatykač v režii Paroubka“. Články podle Paroubka naznačovaly, že za zatčením Pitra stály politické důvody a přání tehdejšího premiéra. Údajným prostředníkem mezi Paroubkem a kompetentním soudcem byl kancléř civilní rozvědky. Deník vycházel mimo jiné z interního přípisu soudního funkcionáře Bohuslava Horkého tehdejšímu ministru spravedlnosti Pavlu Němcovi.

Důvodem pro vydání zatykače byla obava z útěku do zahraničí. Podnikatel ale složil kauci a zůstal na svobodě. Pitr byl nakonec potrestán pěti roky vězení za daňové trestné činy. Spolu s komplici prý připravil stát asi o 51 milionů korun. Pitr, který býval spojován s potravinářskou firmou Setuza a je považován za jednoho z nejbohatších podnikatelů v zemi, ale posléze skutečně zmizel v zahraničí. Trestu se dosud vyhýbá. Do vězení nenastoupil prý z obavy o svůj život.