Krejčířova kauza Technology Leasing se potřetí vrací k došetření

Praha - Jedna z kauz uprchlého milionáře Radovana Krejčíře, v které jde o údajné tunelování společnosti Technology Leasing, se má vrátit žalobcům k došetření. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud, který požaduje nové přesnější důkazy nebo zcela novou obžalobu. Kauzu vrací už potřetí, i když v předchozích dvou případech jeho rozhodnutí zrušil nadřízený pražský vrchní soud. Škoda v této Krejčířově kauze je vyšší než 150 milionů korun.

Prvoinstanční senát přitom dnes ukončil dokazovaní a vyslechl si závěrečné návrhy státní zástupkyně a obhájců obviněných. Verdikt však nepadl.

Krejčíř byl podle spisu hlavou zločinného spolčení, obžalobě z úvěrového podvodu s ním čelí další čtyři muži - Přemysl Synek, Michal Búry, Jan Pavlíček a Zdeněk Krejčí. Muži se podle spisu v roce 2002 podíleli na vyvádění úvěrových finančních prostředků, které firmě Technology Leasing poskytla Česká spořitelna. Státní zástupkyně celkovou škodu, kterou Krejčíř a spol. údajně způsobili, v obžalobě vyčíslila na více než 150 milionů korun, u dalších téměř 30 milionů podle spisu zůstalo u pokusu. Pětici hrozí až 15 let vězení.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Krejčíř měl do firmy Technology Leasing dosadit Synka, kterého pak ještě s dalším mužem řídili. Synek jako jediný člen představenstva společnosti podle obžaloby na základě pokynů od Krejčíře uzavíral fiktivní smlouvy s dalšími firmami. Na jejich účty pak údajně putovaly peníze z úvěrů. Ve dvou ze tří případů prý finance skončily v rukou nezjištěných lidí.

Obžaloba popisuje tři případy. První se týká údajně fingovaných leasingových smluv se společností Orix, s.r.o., které Synek podle spisu v listopadu 2002 vyplatil téměř 33 milionů korun. Peníze prý vybral jednatel společnosti Orix, který byl v kauze jedním z obviněných - i jeho stíhání v minulosti žalobkyně přerušila ze zdravotních důvodů. Podle obžaloby mu pomáhal obviněný, který před časem spáchal sebevraždu, a Búry, Pavlíček a Krejčí. Hotovost prý předali neznámým lidem.

Fingované leasingové smlouvy Synek podle spisu uzavřel i s akciovou společností EB Comodity. Na její účet podle obžaloby putovalo od července do září 2002 celkem více než 98 milionů korun a další statisíce eur. Peníze pak prý v listopadu vybral údajný jednatel EB Comodity vystupující pod jménem Jiří Lejček. Škoda v tomto případě podle obžaloby činí nejméně 120 milionů korun.

V posledním případě pak prý Synek v červnu a v červenci 2002 uzavřel s akciovou společností Sarf smlouvu o zprostředkování nákupu akcií ČEZ celkem za téměř 30 milionů korun. Společnost Sarf prý ale nakonec akcie nenakoupila a peníze vrátila.

Krejčíř je v Česku stíhán za rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činnost, v minulosti již padlo několik pravomocných verdiktů. Krejčíř policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce, od 21. dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice. Soud v Johannesburgu loni 1. února nepravomocně rozhodl, že Krejčíř nemá být vydán k stíhání do Česka.