Čeští Romové jsou prý nejdiskriminovanější menšinou v unii

Vídeň - Nejvíce diskriminovanou menšinou ve státech EU za poslední rok jsou čeští Romové. Tvrdí to dnes zveřejněná studie Agentury Evropské unie pro základní lidská práva (FRA) na základě rozhovorů s 23 000 přistěhovalci a příslušníky etnických menšin. Podle studie bylo v posledních 12 měsících obětí diskriminace 64 procent Romů v ČR. Diskriminace menšin je také v Maďarsku, Polsku či Řecku.

Vysoká míra diskriminace Romů panuje podle FRA v Maďarsku, kde jí bylo podle zjištění agentury vystaveno 62 procent tamního romského etnika, v Polsku (59 procent) a Řecku (55 procent). Mezi Českou republiku a tyto státy se vklínila už jen Malta, kde bylo prý vystaveno diskriminaci 63 procent tamních afrických přistěhovalců.

Ředitelka kanceláře rady české vlády pro záležitosti romské komunity Gabriela Hrabaňová řekla, že podle jejího názoru je objektivní situace Romů v Česku lepší než v některých státech zejména východní Evropy. Mnohem horší životní podmínky podle ní mají například lidé žijící v romských osadách na Slovensku nebo Rumunsku. „Někde žijí v úplné segregaci, takže se proto s diskriminací ani nesetkají,“ míní Hrabaňová. Čeští Romové jsou však s většinovou společností v kontaktu, a proto si více uvědomují vzájemné rozdíly. „U nás se o diskriminaci také hodně mluví,“ uvedla Hrabaňová.

Ladislav Toušek z Člověka v tísni ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Ladislav Toušek, společnost Člověk v tísni:

„Jde o míru diskriminace vnímané respondenty výzkumu… Agentura pro základní lidská práva se jich ptala, zda se stali obětí diskriminace v posledních 12 měsících v některých oblastech lidského života a respondenti subjektivně označovali danou situaci za diskriminační či nikoli.“

Celkově byly podle FRA v posledním roce v zemích EU oběťmi diskriminace až dvě třetiny příslušníků etnických menšin. Naprostá většina z nich to ale nenahlásila, protože buď nevěřila, že se tím něco změní, nebo nevěděla, že má právo se proti diskriminaci bránit.

Menšiny jsou diskriminovány v přístupu ke vzdělání a práci

FRA zkoumala zkušenosti příslušníků menšin s diskriminací v devíti oblastech každodenního života: při hledání práce nebo v zaměstnání, při zajišťování bydlení, ve zdravotnictví a v sociálních službách, ve školách, v kavárnách, restauracích, barech či nočních klubech, v obchodech a v bankách. Zjišťovala také, zda byli oběťmi trestných činů. Výzkum zjistil, že největší diskriminace je v přístupu ke vzdělání a k práci. Za oběť trestné činnosti v posledních 12 měsících se označil každý čtvrtý respondent (24 procent). Nejvíce jí údajně čelili přistěhovalci ze subsaharské Afriky (33 procent) těsně následováni Romy (32 procent). V Česku se za oběť napadení nebo vyhrožování označilo 42 procent zdejších Romů.

  • Diskriminace menšin v EU autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1292/129190.jpg
  • Košické sídliště Luník IX autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1111/111041.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1235/123420.jpg