Za útok s granátem padly vysoké tresty a podmínka

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes uložil třem mužům za incident z letošního dubna mezi romskými rodinami ve Smiřicích na Hradecku dva vysoké tresty vězení a podmínku. Při útoku použili i granát, který naštěstí nevybuchl. Zbraň měla odjištěnou pouze jednu ze dvou pojistek. Dnešní verdikt není pravomocný, státní zástupce i dva z obžalovaných si ponechali lhůtu na odvolání.

Třiatřicetiletý Patrik Vach, který byl podle obžaloby ozbrojen granátem, si ve vězení odpyká 13 let. Sedmadvacetiletý Josef Potoček, který granát na výzvu Vacha odjistil a odhodil, stráví ve vězení 12,5 roku. Sedmatřicetiletý Martin Huňák, který při útoku vykřikoval různé nadávky a urážky a do dveří domku bodl například vidle, dostal podmíněný trest dva roky odložený na zkušební dobu tří let.

V okolí dopadu granátu bylo asi patnáct lidí

Podle spisu se v okolí místa dopadu granátu nacházelo zhruba patnáct lidí. Pokud by funkční obranný granát explodoval, měla by zbraň smrtící účinky až do vzdálenosti několika desítek metrů. Soud proto jednání obžalovaných označil za vysoce společensky nebezpečné, Potoček i Vach byli navíc už dříve několikrát soudně trestáni. Za trestný čin obecného ohrožení jim hrozilo 12 až 15 let vězení, případně výjimečný trest. „Tresty jsou s ohledem na trestnou činnost poměrně mírné, protože granát neexplodoval,“ uvedl předseda senátu Jiří Vacek.

Předseda senátu Jiří Vacek:

„Je všeobecně známá věc, že když hodím granát mezi více lidí, musím počítat s tím, že to může skončit smrtí. To, že incident neskončil tragicky, považujeme za velké štěstí.“

Huňák před soudem vypověděl, že po vypití několika piv ve Smiřicích chtěli domluvit Romům, kteří v minulosti vyvolali několik incidentů a napadli i jeho příbuzné: „Chtěli jsme jim jen pohrozit. Nikdy v životě bych nikomu neublížil.“ Potoček ani Vach se k hození granátu nepřiznali a před soudem svalovali vinu jeden na druhého. Oba dva také shodně tvrdili, že si mysleli, že se jedná pouze o atrapu zbraně.

Podle Potočkova obhájce Jana Zusky jeho klient nesouhlasí s právní kvalifikací. „Mám za to, že bylo prokázáno, že v bezprostřední blízkosti místa dopadu granátu se nenacházelo tolik osob, jak předpokládá zákon, aby se jednalo o obecné ohrožení,“ řekl Zuska s tím, že jeho klient se s největší pravděpodobností proti verdiktu hradeckého soudu odvolá.

Odsouzený Rom
Zdroj: ČT24