Policie dopadla Rumuny, kteří okrádali seniory

Praha - Policie dnes zadržela skupinu lidí, kteří údajně okrádali seniory před poštami v Praze 2 a 4. Rumunský gang je zatím podezřelý ze 42 trestných činů, při nichž způsobil škodu zhruba půl milionu korun. Ve skupině měli působit i Češi, kteří Rumunům pomáhali - ubytovali je nebo před pošty dovezli. Policie proti zadrženým zatím nevznesla obvinění.

Gang si na poštách vyhlédl seniory, kteří tam vybírali peníze, a pak je o ně připravili. „Jedné důchodkyně se například ptali na cestu. Přes kabelku položili mapu, a než jim cestu vysvětlila, vzali jí vybrané peníze,“ popsal policejní mluvčí jeden z případů okradených seniorů.

Zatýkání začalo už ve čtyři ráno, policie postupně zadržela 15 lidí na osmi místech v Praze, zejména v Karlíně. „V jednom případě byla u zatýkání zásahová jednotka. Měli jsme podezření, že zatýkaná osoba by mohla použít zbraň, jak už to jednou v minulosti udělala,“ řekl mluvčí a dodal, že na trestné činnosti se prokazatelně podílelo osm ze zadržených. „Většina zadržených tak nejspíš bude čelit obvinění z trestného činu krádež spáchaného ve spolupachatelství,“ dodal mluvčí s tím, že není vyloučeno, že budou stíháni vazebně. Trestné činnosti se údajný gang prý dopouštěl také v sousedním Rakousku.