Chřipkovou epidemii hlásí pět krajů, dorazila další várka vakcín

Praha – Podle posledních statistik ministerstva zdravotnictví v Česku mírně poklesl počet pacientů s akutními nemocemi dýchacích cest. Počet chřipkových onemocnění ale stoupl o 12 procent. Epidemii zatím hlásí čtyři moravské kraje - nově k nim přibyl Jihomoravský kraj - epidemii vyhlásil i Královéhradecký kraj, kde sice počet nemocných zatím nedosahuje hranice 2000 nemocných na sto tisíc obyvatel, ale velmi se jí blíží.

„Nadále se jedná o regionální epidemii chřipkových onemocnění,“ uvedl epidemiolog Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu. Podle něj ke zpomalení šíření chřipkových onemocnění s velkou pravděpodobností přispěla možnost uzavřít na několik dní školu, pokud v ní onemocnělo hodně dětí. Celkově je zatím v Česku 1828 nemocných na 100 tisíc obyvatel, plošná epidemie tak vyhlášena není.

Prasečí chřipka byla zatím oficiálně potvrzena u téměř 900 lidí, Národní referenční laboratoř pro chřipku ve čtvrtek potvrdila 22 úmrtí. Dnes podle mluvčího ministerstva zemřelo dalších pět lidí, u nich však zjistilo přítomnost viru zatím pouze prvotní vyšetření místní laboratoře.

Počet nemocných prasečí chřipkou je ale mnohem vyšší, podle výpočtu hygieniků virem onemocnělo přes sto tisíc lidí. Testy na prasečí chřipku se totiž provádějí jen u závažných případů.

Vakcinační centra začnou očkovat chronicky nemocné děti

Po Česku se ode dneška rozváží druhá várka vakcín proti prasečí chřipce, která do země dorazila ve středu, jde o 72 tisíc dávek. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková uložila vybraným vakcinačním centrům povinnost očkovat děti starší deseti let se závažným zdravotním rizikem. Dnes se rozvezla většina vakcín, stříkaček i jehel určených pro těchto 34 center.

Od pondělí se budou vakcíny znovu distribuovat také praktickým lékařům, kteří očkují dospělé pacienty. Pro dozásobení praktických lékařů bylo již dříve zřízeno call centrum.

Vakcína Pandemrix prý může u dětí vyvolat horečku

Evropský úřad pro kontrolu léčiv (EMEA) dnes upozornil, že očkování proti prasečí chřipce vakcínou Pandemrix může vyvolat u dětí po druhé dávce horečku. Tato vakcína britské firmy GSK se používá i v Česku. Lékaři a rodiče by měli hlídat teplotu očkovaných dětí a případně přijmout opatření ke snížení horečky, například podáním paracetamolu, radí úřad se sídlem v Londýně. Vychází přitom z klinických testů u dětí ve věku od šesti měsíců do tří let.

Ve Francii se děti od šesti měsíců do devíti let neočkují Pandemrixem, ale jinou vakcínou. Nikoliv ovšem kvůli možné horečce, ale kvůli tomu, že Pandemrix je bolestivější než jiné a děti by se pak mohly dalšího očkování bát.