Expedice Trabantem napříč Afrikou se úspěšně vrátila do Čech

Praha - Do Prahy se odpoledne po třech měsících vrátili účastníci expedice Trabantem napříč Afrikou. Svou cestou napodobili cestovatele Františka Fojta a Jiřího Bauma - ti v roce 1931 jeli trasu osobní Tatrou. Do Jihoafrické republiky se pět dobrodruhů vydalo 6. září ve dvou speciálně upravených trabantech. Na nejjižnější místo Afriky, Střelkový mys, dorazili 28. listopadu. Trabanty musely být vylepšené, aby přežily náročné africké podmínky. Dobrodruzi tak s sebou vezli dvanáct pneumatik s tvrdými vzorky, auta měla ochranu výfuku a nové motory.

Skupinka dobrodruhů dosvědčila, že se dá trabantem projet celý černý kontinent. Podobnou cestu bez navigace podnikli před několika lety cestovatelé i do Asie. Dobrodruzi chtěli především dokázat, že lidé všude nemohou být zlí. „Myslíte si, že když přijedete do Súdánu, tak na vás bude číhat chlap s kalašnikovem?“ zasmál se Dan Přibáň, vedoucí expedice. Studentka Klára Handrejchová jeho slova potvrzuje. „Nikdo nás nechtěl zastřelit, zabít, neměli jsme hlas, nikdo nás neokradl cestou,“ svěřila se Klára.

Dvojice trabantů odstartovala 6. září z Prahy, projela tři evropské země, Středozemní moře a jedenáct afrických států až do Kapského Města. Trabanty jsou v dobré kondici, přestože v Egyptě se jeden z nich porouchal a tři týdny trvalo, než z Česka dorazily náhradní díly. Na většinu drobnějších poruch se posádka dokázala připravit předem. Vycházeli ze zkušeností, které posbírali před dvěma lety při cestě napříč Asií.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Cesta bez navigace nebyla bez problémů

Cestování bez satelitní navigace nebylo snadné. „Zalitovali jsme mockrát, protože mapy ne vždy odpovídaly realitě. Třeba v Súdánu jsme jeli 100 km a pak jsme zjistili, že jsme měli minout město, které jsme neminuli, protože tam mezitím postavili dálnici,“ vzpomíná na peripetie při cestě cestovatel a fotograf Pavel Šimek. V Etiopii a Namibii navštívila čtveřice dobrodruhů školy a chráněné dílny zřízené společností Člověk v tísni. Jeden z trabantů, které jim místní děti pomohly vyzdobit, nyní půjde do dražby a peníze se tak skrz nadaci vrátí zpátky do Afriky.

Oprava trabantu během náročné cesty
Zdroj: ČT24