Farmářka má dalších 10 hektarů pozemků, které kolidují s dálnicí D11

Praha - Farmářka Ludmila Havránková má u Hradce Králové více pozemků, které kolidují s dálnicí D11 a jejichž výměnu stát zatím neřešil. Podle dnešních Lidových novin jde o dalších deset hektarů, které má v pronájmu a na kterých hospodaří. Havránková u dálnice vlastní další tři hektary, které s ní stát chce kvůli dokončení dálnice směnit. Přes několik návrhů na směnu či výkup pozemků se ale problém dosud státu nepodařilo vyřešit. Problém s pozemky se táhne už 16 let. Stavba dálnice D11 zatím v roce 2006 skončila tři kilometry před Hradcem Králové právě před nevykoupenými pozemky.

„Na základě údajů z pozemkového fondu vím, že paní Havránková má v pokračování dálnice směrem na Hradec Králové ještě deset hektarů, o které asi přijde,“ uvedl zmocněnec vlády pro výstavbu D11 Ivo Toman. Stát hodlá farmářce za pozemky nabídnout odpovídající parcely v okolí. Havránková by je měla opět v pronájmu. Uvažuje se i o tom, že pokud by měla budoucí dálnice přidělené parcely přetnout, byl by součástí stavby tunel či most, který by obě strany spojil.

S Havránkovu bude během prosince jednat tříčlenný tým vyjednavačů, v němž bude i zástupce Úřadu vlády a Pozemkového fondu. Zatím není jisté, jak se k celé věci žena postaví.

Tým přednese farmářce také návrh, jak vypořádat její parcely u obce Plačice, o nichž se do této doby vedly spory. Na těchto deseti hektarech chtělo Ředitelství silnic a dálnic původně postavit mimoúrovňovou křižovatku. Až letos se rozhodlo, že křižovatka se odsune severněji a na pozemcích Havránkové vyroste jen dálnice. Statkářka tak přijde jen o tři hektary. Za ty by měla dostat stejně velkou parcelu v okolí.

D11
Zdroj: ČT24