Kontroverzní postup, jak se zbavit regulovaných nájemníků: Vypnout vodu a elektřinu

Brno – Brněnské rodiny s regulovaným nájemným terorizoval majitel domů Petr Kolařík, na několik měsíců jim třeba odpojil vodu a elektřinu, aby se jich zbavil. Nájemníci ale podali sérii žalob a u soudů často uspěli. Naposledy u Vrchního soudu v Olomouci, který jim potvrdil odškodnění za útrapy, které jim majitel domu způsobil. Čtyři poškozené rodiny mají dostat po padesáti tisících, jenže takové pokuty už Kolařík platil několikrát a ke zlepšení situace to nevedlo.

Podnikatel už s nájemníky vedl nebo vede přes 70 sporů, a i když mu soudy nařídily platit odškodnění, tak se mu jeho kontroverzní postup stále vyplácí. „I když sečtu veškeré náklady na tyto spory, tak to jsou stále řádově statisíce korun, a podle mých informací se mu takto podařilo uvolnit přes deset bytů, takže jeho zisk je daleko vyšší,“ domnívá se právník postižených rodin Ludvík Ševčík. Většina rodin v bytech s regulovaným nájemným totiž nátlak neunesla a odstěhovala se, tím pádem je může Kolařík pronajímat za mnohem vyšší částku. 

Podle Sdružení nájemníků se podobné případy majitelů domů stále vyskytují. Po nedávných soudních vítězstvích nájemníků ale vlastníci nemovitostí mění taktiku. Podle místopředsedy Sdružení nájemníků Milana Taraby majitelé domů zadržují nájemníkům různé přeplatky, například za energie. Tím je chtějí donutit, aby se odstěhovali.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)