Reportéři ČT se podívali na právnické tituly starosty Prahy 5 Jančíka

Praha – Milan Jančík, starosta Prahy 5 a místopředseda pražské ODS, je po chomutovské primátorce Ivaně Řápkové a poslanci Marku Bendovi dalším z řady politiků, jejichž studium na plzeňské právnické fakultě vzbuzuje pochybnosti. Na magisterský titul, který se běžně získá za pět let, mu stačily čtyři roky, titul JUDr. pak získal za půl roku, ačkoliv se kromě studia věnuje ještě starostování, sedí v zastupitelstvu Prahy a řídí sedm obecních a soukromých firem. Doktorát navíc Jančík získal u dnes už bývalých proděkanů Milana Kindla a Ivana Tomažiče, hlavních postav plzeňské plagiátorské aféry, a Daniela Teleckého, šéfa akademického senátu a blízkého jmenované dvojici. Jeho diplomová práce podle Reportérů ČT postrádá třeba poznámkový aparát a má další nedostatky, některé zkoušky a zápočty pak nejsou zapsané v katalogových záznamech univerzity.

Jančík studoval práva v letech 2000 - 2004, kdy dosáhl na titul Mgr., titul JUDr. pak získal v roce 2005. Otazníky vzbuzuje jak studium, tak zisk samotných titulů. V katalogových záznamech na katedře obchodního práva plzeňské právnické fakulty totiž chybí zápisy o dvou zkouškách a čtyřech zápočtech, které tu měl absolvovat. Standardně zkoušející píše výsledek zkoušky či zápočtu do zkouškového (zápočtového) katalogu, dále do indexu a také do elektronického systému. Předtím, než student jde ke státnicím, předkládá index ke kontrole studijnímu oddělení, které by mělo zjistit, zda nejsou nějaké nesrovnalosti, a potvrdit, že student má opravdu splněny všechny studijní povinnosti. Jenže studijní oddělení zřejmě nepostupovalo podle podpisů – některé Jančíkovy známky v listinné podobě neexistují a pracovnice studijního oddělení známky do systému doplnila z indexu, aniž by si vše ověřila na katedře. Podle současného proděkana Petra Bezoušky tomu tak bylo na pokyn tehdejšího vedení.

Stejně jako Řápková se Jančík ohání mrtvým pedagogem

Akademické titulky starosty Milana Jančíka (zdroj: ČT24)

Zkoušky z obchodního práva měl starosta Jančík navíc absolvovat u dnes již zemřelé docentky Miroslavy Bartošíkové. V tom se jeho kauza podobá případu chomutovské primátorky Řápkové. Ta si dlouho nemohla vzpomenout na jméno jediného učitele, u kterého skládala zkoušky a zápočty. Když si nakonec vzpomněla, jmenovala profesora Jiřího Pipka, který už je rok a půl po smrti.

Diplomovou práci k prozkoumání nedal

Jančíkova diplomová práce na téma pražská samospráva pak podle Reportérů ČT nesplňuje formální náležitosti obvyklé tomuto typu práce. Má zhruba padesát stránek (v oboru je obvyklý dvojnásobek), chybí poznámkový aparát, odkazy, prameny a odborná literatura. Práci by měla zkraje příštího roku prozkoumat i kontrolní komise Západočeské univerzity, která zkoumá všechny rigorózní a magisterské práce. Ta ho zřejmě vyzve, aby spolupracoval a dal k dispozici svoje doklady.

František Laudát, bývalý člen ODS v Praze 5

„Principiálně je prostě špatně, že se na vysoké politické posty dostanou lidé, kteří pak dohánějí vzdělání. Tam by měli přijít hotoví lidé, kteří mají za sebou nějakou práci, mají například vydělané peníze, takže jsou snad obtížněji zkorumpovatelní.“

V knihovně univerzity práce k dispozici není. Jančík svůj výtisk má a Reportéři ČT ho mohli natočit na kameru. Když ale práci chtěli nechat zhodnotit vysokoškolským pedagogem, mluvčí Prahy 5 Radovan Myslík je už podruhé k práci nepustil. Titul JUDr. získal Jančík v lednu 2005 obhájením rigorózní práce, pouhého půl roku po ukončení magisterského studia. Ve zkušební komisi figurovaly hlavní postavy aféry na plzeňských právech – proděkani Milan Kindl a Ivan Tomažič a předseda akademického senátu Daniel Telecký.

Jančík k tomu pouze řekl, že řádně studoval a že využil možnosti sloučit třetí a čtvrtý ročník a že ho pochyby o jeho studiu urážejí.

Kontroverzní starosta

S Jančíkem se pojí nálepka kontroverzní. Nedávno podržel v křesle šéfa pražské ODS Pavla Béma, na jaře protlačil do Evropského parlamentu svoji pravou ruku Andreu Češkovou, jejíž plakáty visely po celé Praze. Svým voličům Češková ale zatajila, že je těhotná a práci europoslankyně se na plný úvazek věnovat nemůže. „Abych pravdu řekl, tahle nálepka mi nevadí,“ prohlásil Jančík.

Jeho jméno je spojeno s řadou kauz. Nejznámější je ta, kdy převedl z běžného účtu městské části do advokátní úschovy 233 milionů korun na nákup lukrativních pozemků Českých drah, i když věděl, že České dráhy pozemky prodat nechtějí. V roce 2002 zase autem naboural strážníka, který ho při povodních nechtěl pustit přes zavřený most. Za černé duše v místní stranické buňce nebo za opakovaná nařčení ze špatného nakládání s obecním majetkem se mu to voliči v páté pražské části pokusili spočítat při volbách před dvěma lety. Vykroužkovali ho z kandidátky tak, že skončil až na předposledním místě. Starostou ale přesto zůstal – volí ho totiž zastupitelstvo. Na Praze 5 vládne ODS s ČSSD. Čím si vysvětluje to, že je tak vlivnou osobou? „Jak jsem řekl, jsem asi fešák. Hezký den.“