Zpěvák půjde za rasistické texty na 3 roky do vězení

České Budějovice – Zpěvák kapely Imperium Michal Moravec, který je ve vazbě od první letošní razie zaměřené na organizátory neonacistických koncertů, půjde za rasistické texty na tři roky do vězení. Českobudějovický krajský soud tak potvrdil předchozí verdikt Okresního soudu v Českých Budějovicích, který ho za propagaci neonacismu v červenci poslal na tři roky do vězení. Krajský soud rozsudek prvoinstančního soudu nejprve kvůli formálním chybám zrušil a vynesl nový, trest ale zůstal stejný. Devětadvacetiletý muž se dnes soudu nezúčastnil, rozsudek je pravomocný. Obhájci ale zvažují dovolání k Nejvyššímu soudu. Moravcovi hrozilo až 8 let.

Advokáti odsouzeného Kolja Kubíček a Miroslav Kříženecký s verdiktem nesouhlasí, šlo podle nich o politickou objednávku proti extremistům. Žádali úplné zproštění viny, protože Moravec se podle nich žádného trestného činu nedopustil. Texty a zabavené předměty sice podle nich svědčí o tom, že je sympatizantem například hnutí Národní odpor, hmatatelný důkaz, že by vyzýval k hanobení rasy, ale neexistuje. 

Moravec: Nezpíval jsem white revolution, ale write revolution

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

„Sám za sebe mohu říct, že se stydím za to, že jsem příslušníkem právnické společnosti, která stejným způsobem odsuzovala své politické odpůrce za Hitlera, za totality i nyní,“ řekl k rozsudku Kubíček, podle kterého se nyní mění význam důkazů. Neonacisté už nemohou spoléhat na to, že zvednutou pravici odůvodní banální výmluvou. Podle státního zástupce Pavla Losenického byl ale soud na Moravce relativně mírný: „Hlavní roli tam hrála recidiva.“

Kolja Kubíček:

„Jestliže je někdo odsuzován za to, že nechal vydat CD, na kterém prakticky nic není, no tak to je skandál.“

Podle obžaloby nechal Moravec vyrobit CD nosiče, které obsahují texty oslavující nacionální socialismus. Nesly název Triumph of the Will, což je také jméno propagandistického filmu režisérky Leni Riefenstahlové dokumentující sjezd NSDAP v roce 1934 v Norimberku. Nahrávky pak Moravec částečně sám šířil a propagoval veřejnými produkcemi. Na bookletu CD pak text hovoří o „Vůdci“, jehož myšlenky, slova a činy nesmí být nikdy zapomenuty.

Kapela například v angličtině zpívala „bílá revoluce – jediné řešení“ a „mohutná léta železného orla“. Odsouzený v přípravném řízení uvedl, že nezpívá bílá revoluce, tedy white revolution, ale psaná revoluce - write revolution. Prý má v angličtině špatnou výslovnost. Tvrdil také, že železný orel je už starověký symbol a nemůže za to, že ho nacisté převzali. Podle Kubíčka si laik nedokáže ze špatně srozumitelných textů nijak vyvodit, že by nabádaly k neonacismu. To ale popřeli soudní znalci a v odůvodnění i předsedkyně senátu Vladimíra Hájková, podle níž se nedá podceňovat jazykovou vybavenost národa: „Běžné populaci musí být zcela zřejmé, o co autorovi šlo.“

Obžaloba Moravce vinila také z řízení pod vlivem alkoholu, za které mu soudní senát opět uložil dvouletý zákaz řízení. Rozsudek je pravomocný, lze proti němu podat dovolání k Nejvyššímu soudu.