Armáda koupila dva izraelské bezpilotní letouny

Praha - Ministerstvo obrany koupilo dva bezpilotní průzkumné letouny Skylark II za 50 milionů korun od izraelské společnosti Elbit Systems. Jde o větší bezpilotní letadla. Server Euro.cz dnes uvedl, že česká firma MPI Group, která zakázku zprostředkovala, byla vybrána bez tendru. Letadla české armádě nabídl izraelský ministr Ehud Barak při své říjnové návštěvě Prahy. Armáda nedávno za 20 milionů korun koupila také šest menších amerických bezpilotních letadel Raven.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek serveru Euro.cz řekl, že cena za nově koupená letadla odpovídá složení soupravy na světovém trhu. Letadlo Skylark II se používá v tajných misích a operuje v nízké až střední výšce. Využívá se především v situacích, kdy se nelze spolehnout na jiné pozorovací systémy. Letadla Skylark v současné době používají armády Austrálie, Kanady, Izraele, USA či Francie.

O nákupu jednodušších a modernějších bezpilotních strojů, které by pomohly chránit české vojáky v zahraničních misích, uvažovalo ministerstvo obrany již několik měsíců. Nové americké bezpilotní stroje Raven dostali v listopadu do výzbroje vojáci ze 102. průzkumného praporu v Prostějově.