Lékaři vrací vakcíny na chřipku, jsou prý špatně očíslované

Praha/Plzeň - Na prasečí chřipku zemřel v plzeňské fakultní nemocnici další člověk. Podle mluvčí nemocnice Renaty Jenšíkové u něj testy nákazu potvrdily až po smrti. V České republice tak dosud na tuto nemoc zemřelo sedm lidí. V celé republice nyní probíhají rozsáhlá opatření. Zavírají se další školy, stále víc nemocnic omezuje návštěvy. Nejvíc v Pardubickém, Libereckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. V úterý naplno začalo i preventivní očkování. Na některých místech ale lékaři vakcíny vracejí. Čísla šarží na ampulkách se podle nich neshodují s čísly, která se lepí do pacientovy dokumentace. Podle ministerstva je ale vše v pořádku a zařízení si jen špatně přečetla pokyny.

Dvaačtyřicetiletý muž se v plzeňské fakultní nemocnici zhruba týden léčil s velmi vážným oboustranným zápalem plic. V průběhu jeho hospitalizace mu zdravotníci opakovaně prováděli různými metodami testy na virus H1N1, výsledky ale byly negativní. „Onemocnění takzvanou prasečí chřipkou se prokázalo dodatečně až po jeho úmrtí, byla to příčina úmrtí,“ řekla Jenšíková. Pacient zemřel už minulý pátek, výsledky testů ale dostala nemocnice až dnes ráno. S potvrzenou nákazou leží ve stejné nemocnici další tři pacienti.

Očkovat se chce jen malá část populace

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Na některých místech, například na Jihlavsku a ve Středočeském kraji, lékaři obdržené vakcíny vracejí. Neshodují se totiž čísla šarží na ampulkách s čísly, která se lepí do pacientovy dokumentace. „Vždy, když jde o zdravotnickou dokumentaci, nemůžeme si dovolit žádné pochybení,“ řekla ČT mluvčí Nemocnice Jihlava Veronika Novotná. Středočeská záchranná služba odmítá očkovat do té doby, dokud nepřijde oficiální vyjádření ministerstva nebo Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Ministerstvo to vysvětluje tím, že každá ze dvou lahviček, které se pak míchají dohromady, byla vyrobená jinde a štítek tak označuje spojení obou. Zařízení si podle resortu jen špatně přečetla pokyny a případné zdržení očkování tak musí vzít na svoji odpovědnost. „Toto značení výrobce používá celosvětově a vypadá to, že v celé Evropě to nepochopily jen Jihlava a Středočeský kraj,“ reagoval mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková také oznámila, že pouze malá část populace je ochotná se nechat očkovat.

Neschopenku mohou lékaři vydat místo tří až pět dní zpětně

V krajích, kde už je překročena hranice epidemie, mohou lidé s respiračními obtížemi zůstat doma, aniž předtím půjdou k lékaři pro neschopenku. Tu jim bude moci doktor vystavit až pět dní zpětně. V úterý se na tom dohodl hlavní hygienik Michael Vít s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou. V Česku zatím hranici 2000 nemocných na 100 tisíc obyvatel překročily tři kraje - Karlovarský, Moravskoslezský a Zlínský.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková také doporučila zdravotníkům, aby si od pacientů nechávali podepisovat informovaný souhlas s aplikací vakcíny proti prasečí chřipce i revers v případě, že očkování odmítnou. Ve smlouvě s výrobcem vakcíny je uvedeno, že za případné nežádoucí účinky očkování přebírá záruku stát. Někteří lékaři jsou ale právní odpovědností státu znepokojeni. Mnozí proto zvažují, že si nechají od pacientů podepsat takzvaný informovaný souhlas, tedy že byli poučeni o možných nepříznivých dopadech očkování. Firma Phramos už také oznámila, že je připravena rozvést vakcíny i pediatrům, pokud ministerstvo zdravotnictví schválí, že je očkování vhodné i pro děti.

Vakcína na prasečí chřipku
Zdroj: ČT24