Korupce v Česku stoupá, politici se odhodlávají k činům

Praha – Korupce je v české společnosti problém, o kterém se sice ví, ale málokdo ho řeší. Česká republika má kvůli tomu špatnou pověst i v zahraničí. V žebříčku organizace Transparency International (TI) se Česko propadlo ze 45. na 52. místo a zaostává tak za většinou zemí unie. Česko je také téměř poslední zemí unie, která ještě neratifikovala úmluvu Organizace spojených národů (OSN) o korupci. Na tom, že by se situace měla rychle změnit, se shodli bývalí ministři financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Musíme s tím něco udělat. Je tu plíživá privatizace veřejné moci, kdy je podnikateli v podstatě jedno, jestli vládne ČSSD, nebo ODS. Pro něj jsou to dva mančafty, které oblékl do různých triček,“ zmínil Miroslav Kalousek v pořadu Otázky Václava Moravce. Podle Transparency International je dalším problémem dramatické rozkolísání justice a státního zastupitelství.

„Během působení Renáty Vesecké ve funkci nejvyšší státní zástupkyně došlo ke snížení autority úřadu. Vesecká své působení nezvládla dobře,“ připustil Bohuslav Sobotka. Právě ČSSD ale Veseckou na místo dosadila. „My před třemi lety neměli křišťálovou kouli,“ bránil se Sobotka. „Personální obsazení těchto úřadů je špatné,“ dodal ředitel české TI David Ondračka.

Vláda chystá protikorupční balíček

Současná vláda má sice jen krátký čas na změny, ale i přesto se o ně pokusí. Ministerstvo spravedlnosti navrhuje protikorupční balík, který by měl obsahovat návrhy zákonů o policejních odposleších, trestní odpovědnosti právnických osob či o aktivitách firem s anonymními akciemi. Bohuslav Sobotka by k tomu rád předložil zákon o regulaci lobbingu. „Myslím, že regulace lobbingu nevyřeší nelegální lobbing,“ namítl Miroslav Kalousek. Ale zároveň uvedl, že takový návrh podpoří.

„Já bych ještě doplnil služební zákon, který by měl definovat byrokracii a ukázat, kam mohou zasahovat politici a kam už ne,“ dodal David Ondračka. Vláda a Parlament tak mají do květnových voleb čas proměnit slova v činy.