ODS zrušila kvůli černým duším děčínskou organizaci

Praha - Výkonná rada ODS, která dnes jednala v pražském hotelu Clarion, zrušila k 1. prosinci děčínskou organizaci kvůli podezření, že přijímala černé duše. Zároveň schválila změnu stanov, která by měla náboru černých duší do budoucna zabránit. Jednou ze změn má být například i rozhodnutí, že by každá buňka mohla na kongres vysílat stejný počet lidí, bez ohledu na svoji velikost. Změnu ještě musí schválit kongres ODS, který začíná v Praze zítra ráno a bude trvat až do neděle. Rada zároveň potvrdila kongres jako nevolební, programový a diskusní.

„V uplynulém období necelých dvou let došlo v tomto místním sdružení k téměř trojnásobnému nárůstu počtu členů. Více než 300 nových členů bylo přitom registrováno v průběhu tří dnů,“ zdůvodnila své rozhodnutí rada. „Nechceme tolerovat hromadné nábory členů. Deformují nejen konkurenční prostředí uvnitř strany, ale zároveň nás poškozují navenek,“ uvedl předseda ODS Mirek Topolánek. Kongres podle něj musí přinést systémovou úpravu pravidel strany, aby se do budoucna dařilo účelovým náborům předcházet. Rada kvůli tomu schválila návrh několika změn stanov strany, které má kongres potvrdit. ODS také chystá moderní správu databáze členů strany.

Odebrání licence děčínskému sdružení neznamená, že jeho členové přestávají být v ODS. Do tří měsíců se mohou přihlásit do jiného sdružení nebo mohou požádat o udělení nové licence. Rada letos v lednu ze stejných důvodů odebrala licenci místním sdružením občanských demokratů v Litvínově, Mariánských Radčicích a Horním Jiřetíně na Mostecku a Ledvicích na Teplicku, která nabírala nové členy před loňským kongresem strany.

Telefonát Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Snahou změnit kongres na volební se v posledních týdnech nijak netajili kritici současného vedení ODS. „Větu o tom, že by měl být volební, nikdo nepřinesl,“ potvrdil před koncem jednání rady jeden z jeho účastníků. Podotkl ale, že vnitrostraničtí kritici Topolánka mohou změnu programu navrhnout při jeho sobotním schvalování.