Dívka nakažená prasečí chřipkou bojuje v Ústí o život

Ústí nad Labem - V ústecké Masarykově nemocnici bojuje o život pětiletá dívka z Mostecka, která se nakazila prasečí chřipkou. Nemoc u dívky přerostla ve virový zápal plic, který se na rozdíl od bakteriálního velmi špatně léčí, protože na něj nezabírají antibiotika. Podle primáře infekčního oddělení Pavla Dlouhého se dívka neobejde bez kyslíkové masky, její stav se ale zlepšil. V hradecké fakultní nemocnici skončilo ve vážném stavu osm dětí z diagnostického ústavu. Virus prasečí chřipky se zatím potvrdil u dvou z nich. Tři byly propuštěny zpět do ústavu. Další nakažený muž leží v liberecké nemocnici. Česko má podle posledních čísel skoro 500 nakažených. Některé nemocnice už hlavně kvůli klasické chřipce zrušily návštěvní hodiny. Do České republiky dnes dorazilo i prvních 95 tisíc vakcín proti prasečí chřipce.

Podobné komplikace, jako má nakažená dívka, měla minulý týden ve stejné nemocnici i pětatřicetiletá těhotná žena, která musela kvůli vážnému zdravotnímu stavu po nákaze prasečí chřipkou předčasně porodit císařským řezem. Její stav se výrazně zlepšil. U narozeného dítěte lékaři virus prasečí chřipky nezjistili.

Počty onemocnění prasečí chřipkou se v ČR v uplynulém týdnu téměř zdvojnásobily. Zatím na chřipku zemřeli dva lidé, u třetího úmrtí byla hlavní příčinou rakovina. Koncem října podlehla v karlovarské nemocnici komplikacím spojeným s prasečí chřipkou jednatřicetiletá žena, v pátek zemřel v ostravské nemocnici muž ve středním věku, jehož stav zkomplikoval zápal plic. Hygienici už vyhlásili epidemii bežné chřipky v pěti krajích, převažují ale virózy. Nejvíc nemocných je v Moravskoslezském kraji.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Do České republiky dnes dorazilo z Belgie prvních 95 tisíc vakcín proti prasečí chřipce. V oběhu budou během několika dní, očkovat by se mělo začít v pondělí. Do konce roku by mělo do České republiky dorazit přibližně 200 000 dávek pandemické vakcíny proti prasečí chřipce. Kabinet jich dohromady objednal milion.

Návštěvy zrušily IKEM a Homolka, od čtvrtka i Bulovka

Od středy jsou zrušené návštěvy i v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Nemocnice Na Homolce ke stejnému kroku přistoupila v úterý. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady uzavřela návštěvám hematologickou a kožní kliniku už minulý týden. Zákaz návštěv na ARO je i ve Fakultní Thomayerově nemocnici, v Ústřední vojenské nemocnici nesmějí chodit na návštěvy děti do 15 let. Fakultní nemocnice Bulovka vyhlašuje z preventivních důvodů zákaz návštěv na všech klinikách s platností od čtvrtka. Návštěvy zakázala i zdravotnická zařízení v Berouně, Hořovicích a Vsetíně. Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze zatím omezení není. Fakultní nemocnice Motol omezení zvažuje, zatím je ale nevyhlásila.

„Škola, která má nemocnost 15 až 20 procent, tam je v kompetenci ředitele, aby ji na dobu nejméně sedmi dnů uzavřel,“ řekla ČT vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková. Karlovarský kraj tak uzavřel kvůli akutním respiračním onemocněním další školu. Na gymnáziu a střední odborné škole v Aši chybí 143 z 296 studentů a čtyři učitelé. Problematická situace je hlavně na Chebsku. Od minulého týdne je uzavřeno chebské gymnázium, kde onemocnělo asi 270 ze 730 studentů. Prasečí chřipka byla prokázána u tří z nich. Ze sedmi základních škol, jejichž zřizovatelem je město, vyhlásily kvůli vysokému počtu nemocných žáků ředitelská volna do konce týdne dvě základní školy.    

Ředitelské volno
Zdroj: ČT24