Na Národní třídě tisíce lidí vyslechly československou hymnu

Praha - Na pražské Národní třídě je až deset tisíc lidí oslavujících dvacetileté výročí sametové revoluce. Z Albertova dorazilo v průvodu do centra skoro pět tisíc lidí, další tisíce už byly na místě. Všichni si vyslechli nejen českou hymnu, ale i slovenskou v podání Dana Bárty, a zhlédli ohňostroj symbolizující pád železné opony. Oslavy výročí završil koncert, na kterém vystoupil i jeden ze strůjců událostí před dvaceti lety, exprezident Václav Havel. S doprovodem kapely Monkey Business zazpívají například Vladimír Mišík, Vlasta Třešňák, Lenka Dusilová, Vladimír Merta, Tony Ducháček či rappeři James Cole a Orion.

Ještě před zahájením koncertu udělali organizátoři akce z visuté plošiny „skupinovou“ fotografii všech účastníků pochodu. Poté vyzvali lidi, aby zvedli ruce a zvonili klíči, podobně jako jimi zvonili demonstranti před 20 lety.

První skladbou koncertu byla píseň skupiny Pražský výběr Prachy nečekají, kterou zazpíval někdejší zpěvák skupiny, jeden z protagonistů listopadu 1989 a nynější ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Zazněla také píseň Podivuhodný mandarin od kapely The Plastic People of The Universe, které komunistický režim bránil ve vystupování.

Z Albertova šlo pět tisíc lidí po stopách studentů

Pochod z Albertova, který šel ve stopách studentského průvodu ze 17. listopadu 1989, začal před čtvrtou hodinou odpoledne. Někteří účastníci nesli české vlajky, ale také transparenty namířené proti současnému prezidentovi Václavu Klausovi, proti komunistům, proti Evropské unii nebo naopak na podporu bývalého prezidenta Havla. Průvod se naštěstí minul s extremisty, kteří se pohybovali kolem Výtoně. Na náplavce se odehrálo několik střetů s policisty, extremisté útočili kameny a slzným plynem.

V čele průvodu z Albertova byla konstrukce se dvěma anděly a zavěšenými klíči, symboly sametové revoluce. Následoval trabant jako součást předlistopadového života a model automobilu Veřejné bezpečnosti, který se veze na střeše obyčejného auta. K vidění byla ale třeba i obří kostra.

V průvodu byli jak pamětníci, tak i mladí lidé, kteří události roku 1989 nemohou pamatovat. Na shromáždění na Albertově promluvili i dva zahraniční hosté, čínská novinářka Kao Jü a ruský aktivista za lidská práva Oleg Orlov. Kao vyzvala přítomné k podpoře Charty 2008, jež usiluje o reformu politických institucí a ústavních svobod v Číně. Orlov požádal o podporu ruským bojovníkům za lidská práva.

Martin Kotas ze společnosti Opona, která pochod organizovala, na Albertově bývalý režim odsoudil. „Komunismus je svinstvo a je dobře, že padl,“ řekl. Demokracii je 20 let a podle něho končí její puberta a je nutné zahladit příkop, který vznikl mezi politiky a veřejností. Pokud lidé nejsou spokojeni se současnou situací, měli by podle něj vstoupit do nějaké nekomunistické strany a snažit se věci zlepšit. 

Na Václavském náměstí se sešli studenti z iniciativy Inventura demokracie, na happeningu vyzvali občany České republiky, aby nerezignovali na politická témata a více se zapojovali do celospolečenského dění. Studenty přišel podpořit také exprezident Václav Havel. Podle organizátorů i policie se akce k 20. výročí pádu totalitního režimu zúčastnilo asi 2 500 lidí.