„Nechceme totalitu,“ vzkáže extremistům pochod 17. listopadu

Praha - Organizátoři průvodu, který projde v úterý 17. listopadu z Albertova na Národní třídu, chtějí dát akcí najevo extremistům, že si lidé nepřejí návrat žádného totalitního režimu. Extremisté se podle policie chystají oslavy 20. výročí sametové revoluce narušit. Trasa průvodu povede z Albertova přes Vyšehrad a vltavské nábřeží k Národnímu divadlu a na Národní třídu, kde bude pokračovat koncertem a afterparty. Pokojný průběh oslav budou zajišťovat mimo jiné policejní antikonfliktní tým, speciální pořádková jednotka, psovodi, pyrotechnici, policisté na koních a městští strážníci. Na konci průvodu pojede sanitní vůz.

„Jedním z dokladů toho, že je co slavit, je fakt, že průvod na rozdíl od toho před 20 lety bude policie chránit. A doufáme, že hojná účast veřejnosti bude pro extremisty dostatečným signálem, že nechceme návrat jakéhokoliv totalitního systému,“ uvedl David Gaydečka z pořádající obecně prospěšné společnosti Opona.

U Národního divadla by se měli ve 14:00 sejít stoupenci Dělnické strany, jejíž rozpuštění vláda koncem září už podruhé navrhla Nejvyššímu správnímu soudu. V 16:00 by pak měl na Národní třídě začít protest Národního odporu, který chce reagovat na říjnovou razii, při níž policisté zadrželi 24 pravicových radikálů. Ani jedna z těchto svolaných akcí není podle přehledu oznámených shromáždění povolena.

Program na Albertově odstartuje ve 14:30, kdy začne hrát hudba. Ke shromáždění podle organizátorů promluví mimo jiné i disidenti ze zemí, kde stále vládnou totalitní režimy - například signatáři Charty 08 z Číny. Průvod, který bude kopírovat trasu 20 let starého studentského pochodu, vyrazí na cestu v 15:30. Doprovodí ho alegorický vůz Veřejné bezpečnosti, několik trabantů, bubeníci, vlajkonoši i loutky v nadživotní velikosti.