Policie stíhá vedení Dělnické strany za prvomájové projevy

Brno - Policie stíhá za propagaci extremismu čtyři členy vedení Dělnické strany za projevy, které pronesli letos na 1. máje v Brně. Oznámil to předseda strany Tomáš Vandas s tím, že je mezi stíhanými spolu s místopředsedy Jiřím Štěpánkem a Petrem Kotábem. Stíhán je i člen předsednictva strany Martin Zbela. Zástupci strany také dnes doručili Nejvyššímu správnímu soudu své vyjádření k vládnímu návrhu na její rozpuštění. Je prý nepravdivý a navíc bezzubý.

„Lze pouze uvést, že v souvislosti s touto kauzou máme osm podezřelých, přičemž někteří jsou stíháni. Více ale zatím není možné k věci říci,“ potvrdila mluvčí policie Andrea Procházková. Vandas uvedl, že představitelé Dělnické strany se podle policie dopustili propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka a podněcování k nenávisti vůči skupině osob.

Strana prý stíhání považuje za další pokračování štvavé kampaně, která má za cíl umlčet nepohodlný opoziční hlas. Prvomájové demonstrace se v Brně účastnilo 500 radikálů. Dohlíželo na ně asi tisíc policistů. Akce se obešla bez výtržností. Její součástí byly i projevy vedení strany na centrálním brněnském náměstí Svobody. Policie patrně zahájila stíhání na základě jejich následného zkoumání.

DS: Návrh na naše rozpuštění je účelový a nepravdivý

Dělnická strana se také ve svém vyjádření, které dnes doručila Nejvyššímu správnímu soudu, ohradila proti vládnímu návrhu na její rozpuštění. Vládě se prý nepodařilo prokázat svá tvrzení o spojitosti strany s neonacisty a její nebezpečnosti pro demokracii. Podle představitelů strany by tedy měl Nejvyšší správní soud návrh zamítnout. Na doručení vyjádření měla Dělnická strana čas do 15. listopadu. Původně avizovala, že požádá o prodloužení lhůty, poté však předseda Vandas uvedl, že vzhledem k údajné bezzubosti vládního návrhu postačí stanovený termín.