Výbor projednal Füleho kandidaturu, žádné stanovisko nepřijal

Praha - Budoucí český eurokomisař Štefan Füle se dopoledne představil Evropskému výboru sněmovny. Současného ministra pro evropské záležitosti na jednání výboru přivedl premiér Jan Fischer, který ho také členům výboru představil. Füle pak hovořil hlavně o možných portfoliích, které by mohl jako eurokomisař zastávat, jmenoval konkrétně energetiku, vědu a výzkum, regionální politiku, dopravu nebo životní prostředí. Česko prý přišlo s návrhem eurokomisaře poměrně pozdě, proto bude obtížné nějaké zajímavé portfolio získat, nicméně se o to pokusí. Odpoledne jednal Füle v Bruselu s šéfem Evropské komise Josém Barrosem, k debatě o možném portfoliu ale nedošlo.

Füle na výboru sliboval, že nechce jednotlivé členské země unie zatěžovat zbytečnými evropskými normami. Podporuje také to, co už začalo české předsednictví - tedy diverzifikaci energetických zdrojů a s tím související nové transportní produktovody.

Sněmovní výbor pro evropské záležitosti dnes k Füleho nominaci do Evropské komise nepřijal žádné usnesení. Byl ale splněn zákonný požadavek, že výbor výběr kandidáta projedná. Na tom, že výbor nevydá k Fülemu stanovisko, se dohodlo jeho vedení. „Vnímám to to jako určité elegantní řešení, které nevytvořilo další překážku pro nominační proces,“ vysvětluje předsedkyně výboru Kateřina Jacques (SZ).

Výběr nového českého eurokomisaře rozpoutal přestřelku mezi sociální demokracií a Stranou zelených. Ti byli podle předsedy Ondřeje Lišky připravení podpořit Vladimíra Špidlu. Avšak šéf ČSSD Paroubek naopak tvrdí, že možnou dohodu na jejich kandidátovi shodili právě zelení. „My jsme se rozhodli ve chvíli, kdy se zúžil ten počet kandidátů na pana Füleho a pana Špidlu, že podpoříme pana komisaře Špidlu. Tam byl ještě dostatečný prostor na to se sejít a prosadit ho,“ komentoval situaci Liška.

Podle místopředsedy sociální demokracie Lubomíra Zaorálka se v posledních hodinách stanovisko Strany zelených neustále měnilo a jeho strana stála za Vladimírem Špidlou tak dlouho, jak to bylo možné.

Straně zelených a ČSSD vadí Füleho předlistopadová minulost

Zeleným a částečně také občanským demokratům vadí komunistická minulost nového českého eurokomisaře před rokem 89. Füle také absolvoval na moskevském Státním institutu mezinárodních vztahů. „Ta škola si určitou profesionální úroveň uchovávala i v té minulosti, protože ta ruská diplomacie je dnes pověstná,“ tvrdí Zaorálek. Zároveň ale toto pokládá za určitý problém. Podle něj má Füle v Evropské komisi menší šanci na zisk dobrého portfolia než Vladimír Špidla.

Komunistická minulost našeho příštího eurokomisaře naopak nevadí exprezidentovi Václavu Havlovi, Füle je prý dobrá volba. Havel to uvedl v Bruselu, kde vystoupil před europoslanci s projevem u příležitosti 20. výročí od pádu komunismu v Evropě.

Ondřej Liška
Zdroj: ČT24