Soud řeší případ postřelení dvou zlodějů

Brno - Brněnský krajský soud se začal zabývat případem 52letého Karla Bašty, který letos v březnu vážně postřelil dva lidi, když z jeho ivančické sběrny odváželi ukradené železo. Za dvojnásobný pokus o vraždu mu hrozí až 15 let vězení. Dnešní líčení soud odročil.

Bašta, který je myslivec, vystřelil na auto, v němž seděla skupina mladých lidí. Broky jednoho z mladíků poranily na noze. Třiadvacetiletou ženu broky zasáhly do obličeje. V důsledku toho přišla o pravé oko a vidění levého oka se zhoršilo natolik, že téměř nevidí. Podle lékařů ji čeká slepota. Dívka se nyní bez cizí pomoci neobejde. Tvrdí, že s krádeží neměla nic společného. V autě čekala na své kamarády.

Bašta u soudu činu litoval. Uvedl, že první ránu na vůz, která zranila mladíka, vypálil v obavě o svůj život. Poukázal na to, že jím provozovanou výkupnu druhotných surovin neznámí zloději opakovaně vykradli a v minulosti přitom na něj stříleli. O posledním vloupání jej informoval 12. března nad ránem bezpečnostní systém. Chystal se právě na procházku revírem. Zbraň si nesl, aby zastřelil škodnou - hlavně lišky, pokud na ně narazí. Když dorazil do areálu kovošrotu, vypálil několik ran. Auto zlodějů zasáhly dvě z nich. První sprška broků zranila jednoho z mladíků na noze. Druhá rána, která poranila dívku, prý byla vypálena jen nešťastnou náhodou, když myslivec uklouzl na blátě.

Telefonát Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

„Mohu odpřísáhnout na životy svých dětí, že to byla shoda nešťastných náhod. Hrozně mě to mrzí, strašně toho lituji a dodnes se s tím nemohu smířit,“ řekl soudu Bašta.

Po zranění mladíci utekli a na místě zůstala těžce zraněná dívka. Střelce prý žádala o pomoc. Ten ji ale pouze posadil do vozu. Následně podle ní řekl, ať jí pomohou přátelé, a odjel. Bašta to odmítá. Tvrdí, že sám byl v šoku a neuvědomoval si, nakolik je zranění dívky vážné. Pomoci se dočkala až poté, co se po sluchu dostala na nedalekou silnici.