ZČU podá návrh na odebrání titulu JUDr. poslanci Bendovi

Plzeň - Poslanec a předseda ústavně-právního výboru sněmovny Marek Benda (ODS) je mezi prvními, kteří by mohli přijít o titul získaný na právech v Plzni. Západočeská univerzita v jeho případě podá návrh na odebrání titulu JUDr. Rektor Josef Průša se na tom dnes dohodl s děkanem právnické fakulty Jiřím Pospíšilem. Jak se před několika dny ukázalo, Bendova rigorózní práce byla příliš krátká a nesplnila formální požadavky. Rektor by chtěl návrh podat co nejdříve, možná už příští týden.

„Odebrání titulu se nemusí podařit, ale dáme návrh. On si pak může požádat o novou rigorózní zkoušku a předložit novou práci,“ uvedl Průša. „Byl jsem to já, kdo k tomu vyzval v pondělí, aby to udělali, já ten krok naprosto respektuji,“ řekl Benda. Pokud by mu škola titul odebrala, pokusil by se jej získat znovu; buď se současnou prací, ale řádně doplněnou, nebo by napsal jinou. „Pokusil bych se dokázat, že titul jsem nezískal neoprávněně,“ dodal.

Titul JUDr. získal Benda na plzeňské fakultě letos, magisterský loni. Ještě předtím, v roce 2007 se ohledně jeho vysokoškolského vzdělání dokonce strhla ve sněmovně slovní přestřelka. Poslanec ČSSD David Rath o Bendovi tenkrát prohlásil, že je nedostudovaný student práv. „To je fuj, že nedostudoval vysokou školu a předsedá ústavněprávnímu (výboru),“ řekl Rath na mikrofon. V reakci na to mu vzkázal tehdejší poslanec KDU-ČSL Ladislav Šustr od řečnického pultu: „Pane doktore, jste omezenec.“

Vstup Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Kindl si myslí, že tituly odebrat nelze

Odebrání titulu hrozí i bývalému proděkanovi Ivanu Tomažičovi, jenž čelí podezření z opsání dizertace, a exšéfovi plzeňských strážníků Luďkovi Hosmanovi, jenž opsal bakalářskou práci, a mohl by tak přijít o titul bakalář. Podle Pospíšila rozhoduje o podání návrhu na odebrání titulu rektor jako hlava školy, odvolacím orgánem je ministerstvo školství.

Do konce týdne ZČU vybere mimoplzeňskou advokátní kancelář, která pro ni bude zpracovávat veškeré podklady pro odebírání titulů. Podle stanoviska ministerstva školství je možné titul odebrat. Názory se ale různí. Například za prakticky nemožné to považuje Hosmanův advokát Radek Ondruš. Stejně to vidí i exproděkan právnické fakulty Milan Kindl, který je jednou z ústředních postav aféry na plzeňských právech a byl mimo jiné oponentem Bendovy práce. Na svých stránkách Kindl uvedl: „Protože co právník, to názor, ptal jsem se asi deseti právníků, kterých si pro jejich znalosti velmi vážím. Všichni sdílejí názor, že to prostě nejde.“

Milan Kindl
Zdroj: ČT24
Vydáno pod