Krakatice znovu ožívá

Praha - Sněmovna dnes opět založila vyšetřovací komisi pro vyšetření prorůstání organizovaného zločinu do orgánů veřejné moci. Měla by se zabývat otázkami kolem spisu Krakatice, který mimo jiné mapuje aktivity zavražděného podnikatele Františka Mrázka. Komise vznikla hlavně hlasy poslanců ČSSD a KSČM. Poslanci o obnovení komise uvažovali už dříve, jenže kvůli volbám, které měly být v říjnu, komise ustanovena nakonec nebyla. Návrh předložil bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD). Vyšetřovacích komisí založila sněmovna k různým záležitostem řadu. K ničemu vesměs nedospěly.

Komise by měla objasnit okolnosti postupu policie v letech 2000 až 2006 a následujících na základě spisu Krakatice, snahy ovlivňování orgánů veřejné moci organizovaným zločinem a propojení některých veřejných činitelů se zájmovými skupinami. Komise má být desetičlenná, ODS a ČSSD mají mít po třech zástupcích, KSČM dva, po jednom KDU-ČSL a Strana zelených. Výsledky má komise předložit sněmovně do konce dubna příštího roku.

Místopředseda a bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS) navrhoval, aby se komise zabývala údajnými zásahy do policejního vyšetřování, jak na to poukazují někteří expolicisté. To ale poslanci neschválili. Na údajně nedostatečné podmínky ke své práci si stěžoval expolicista Karel Tichý, který spis Krakatice zakládal. Tichého vyslechne 18. listopadu sněmovní bezpečnostní výbor, zřejmě na uzavřeném jednání. Bublan už dříve řekl, že slyšení by mohlo vést k opětovnému otevření některých případů.

Podaří se objasnit vraždu kmotra podsvětí?

Mrázek je označován za někdejšího bosse podsvětí s kontakty na politiky. Jedním z nich byl podle některých informací Langer. Langer se nyní soudí s vydavatelskou firmou Mafra; chce omluvu za články v Mladé frontě Dnes a na serveru iDnes, které ho s Mrázkem spojují. Soudkyně si chce vyžádat na policejní inspekci spis Krakatice jako důkaz.

Na pokyn Nejvyššího státního zastupitelství se nyní pokračuje v objasňování Mrázkovy vraždy. Podle bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho byl zavražděn kvůli zákulisním tahanicím o ústeckou potravinářskou firmu Setuza.