Kauza práv: Šéf strážníků kvůli opsané práci rezignoval

Plzeň - Velitel městské policie v Plzni Luděk Hosman rezignoval na funkci, z níž byl dočasně odvolán, protože opsal svoji bakalářskou práci. Kromě děkana a dvou proděkanů jde o prvního člověka, který sám odstoupil kvůli plagiátorským aférám na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Rezignaci doručil v pondělí radnímu pro bezpečnost, a to s platností od 11. listopadu 2009. Zda Hosman o titul přijde, není jasné.

Hosman z velké většiny opsal v roce 2002 práci od svého bývalého nadřízeného. Zatím dočasně přišel o post šéfa strážníků, nyní bude řadovým zaměstnancem natrvalo. Vedení Plzně čekalo s dalším postupem na verdikt univerzity. Hosman si postupně na plzeňských právech udělal magisterské studium a získal tam i titul JUDr. Podle nového děkana fakulty Jiřího Pospíšila by měl dlouholetý velitel strážníků přijít kvůli opisování o titul bakalář.

Zda Hosman o titul přijde, není jasné

Telefonát Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Hosman se sice k plagiátorství přiznal, ale považuje vše za chybu systému na fakultě. Bakalářský titul mu podle jeho právníka Radka Ondruše zatím zřejmě zůstane. „Student předložil práci, kterou někdo pustil k oponentuře, poté k obhajobě a komise rozhodla o tom, že práce je způsobilá. Dokud tato rozhodnutí platí, považuji práci za způsobilou,“ uvedl Ondruš. Bývalý proděkan plzeňské právnické fakulty Milan Kindl se v nedělních Otázkách Václava Moravce s Ondrušem shodl, že podle současného právního řádu není možné titul zpětně odebrat. Pokud k tomuto plagiátorství došlo, má se podle Kindla nanejvýš posypat hlava popelem, přiznat se a vyvodit důsledky.

Ministerstvo školství nicméně věří, že tituly bude možné odebrat i za současného právního stavu. „Pan rektor nebo ten, kdo udělil titul, ho může taky odebrat ve správním řízení. Ministerstvo to může potvrdit, nebo nepotvrdit, a pak ještě existuje soudní odvolání,“ uvedla ministryně školství Miroslava Kopicová. Možností je ale i to, že by se kvůli odebírání titulů změnily zákony. Někteří odborníci však připomínají praxi z minulého režimu, kdy se tituly odebíraly na politickou objednávku. Ministerstvo školství si je prý podobných úskalí vědomo i v dnešní době, a proto bude zatím vyčkávat, jak se věci vyvinou.

Radek Ondruš
Zdroj: ČT24