ODS chce mít právo vybrat eurokomisaře, protože vyhrála volby

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek si myslí, že jeho strana by měla mít právo určit českého eurokomisaře, neboť zvítězila v posledních parlamentních volbách. Ve středu bude o českém eurokomisaři jednat s premiérem Janem Fischerem a předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a jako velmi dobrou a přijatelnou volbu pro všechny bude i nadále prosazovat dosavadního kandidáta ODS a někdejšího vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru. Topolánek se také vyjádřil k nedostatečné rigorózní práci poslance ODS Marka Bendy. Považuje to za jeho osobní problém a myslí si, že znovuotevření rigorózního řízení, o které Benda požádal, je správný způsob, jakým vzniklou situaci vyřešit. Naopak ČSSD Bendu vyzvala, aby složil funkci předsedy ústavněprávního výboru.

„Současného eurokomisaře nominovala tehdy vítězná ČSSD, je na místě, aby toho příštího nominovala ODS, která zvítězila v posledních volbách. Na této logice není důvod nic měnit,“ zdůraznil dnes Topolánek. Podobný postup by podle něj potenciálně vypovídal o úrovni politické kultury v České republice. „My předpokládáme, že si premiér Jan Fischer tento aspekt uvědomuje,“ dodal předseda ODS. Fischer by chtěl mít po jednáních s politiky jasno do týdne.

Dohoda mezi stranami zřejmě nebude snadná. Sociální demokraté totiž stále prosazují pokračování mise současného eurokomisaře Vladimíra Špidly a Vondru kvůli jeho „proradarovému“ angažmá zásadně odmítají. Zelení přišli se jménem neúspěšného prezidentského kandidáta Jana Švejnara, lidovci nabízejí exministra Pavla Svobodu a komunisté europoslance a někdejšího kosmonauta Vladimíra Remka.

Tisková konference ODS (zdroj: ČT24)

Topolánek: Bendovo rigorózní řízení je přijatelnou cestou

Šéf ODS se zároveň vyjádřil ke kauze neoprávněných titulů získaných na právnické fakultě v Plzni. Neoprávněné tituly chápe jako vážný morální problém, který ale spočívá v osobní odpovědnosti jednotlivých lidí a ODS nemá možnost prověřit či prošetřit jednotlivé případy. Topolánek nebude do věci nijak zasahovat a chce si počkat na závěry komise, která už začala pracovat na ZČU a která se bude zabývat všemi podezřelými rigorózními pracemi.

Topolánek zároveň pokládá za přijatelné, jak se k problému své nedostatečné rigorózní práce postavil poslanec za ODS Marek Benda, když požádal školu o přezkoumání své rigorózní práce, možnost ji doplnit a znovu obhájit. To je podle Topolánka přístup, který naznačuje cestu i pro ostatní. „Obecně platí, že všichni, u kterých se ukáže, že titul používají neoprávněně, by jej měli vrátit, nebo obhájit, že si jej zaslouží. Toto prokazování ale musí proběhnout na půdě škol, nikoli na politické půdě ani v médiích,“ dodal Topolánek.

Naopak ČSSD ústy svého místopředsedy Bohuslava Sobotky žádá Bendovu rezignaci na post předsedy ústavněprávního výboru Poslanecké sněmovny. Vzhledem k pochybnostem o svém titulu prý není Benda způsobilý post zastávat. Zároveň Sobotka oznámil, že ČSSD bude v případě Bendovy rezignace respektovat obsazení předsednického postu člověkem z ODS.

Marek Benda
Zdroj: ČT24