Na plzeňská práva si posvítí sněmovní komise

Praha - Na vyšetřování aféry na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni bude dohlížet sněmovní komise. O jejím vzniku dnes rozhodli poslanci, proti byla pouze ODS, podle které by měla kauzu řešit policie. Sociální demokraté, kteří vznik komise navrhli, se však obávají, že by se problémy fakulty mohly „zamést pod koberec“. Nový děkan Jiří Pospíšil (ODS) pro ně nepředstavuje záruku nezávislého vyšetření aféry. Poslanci ze školského výboru zase před hlasováním zopakovali, že na plzeňskou aféru by měl místo komise dohlížet jejich výbor. Ministryně školství Miroslava Kopicová před poslanci také vystoupila s vládní zprávou o kauze na plzeňských právech.

Vlastní komisi, která má prověřit nejasnosti na právnické fakultě, už sestavila i samotná Západočeská univerzita. To ale kritizuje šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda, který požádal o přezkoumání celé kauzy nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. „Podezřelý vyšetřuje sám sebe, zdali nespáchal trestný čin. To je výsměch řádnému postupu. Jak je možné, že ministerstvo školství nemá zájem samo zkoumat, co se na fakultě odehrávalo?“ komentoval situaci lidovecký předseda.

S vládní zprávou o kauze na plzeňských právech předstoupila před poslance ministryně školství Miroslava Kopicová. Zákonodárce upozornila, že požádala státní zastupitelství o prošetření možného spáchání trestných činů a podala podnět rektorovi univerzity, aby provedl přezkumná řízení z moci úřední za účelem zrušit některé neoprávněně získané tituly a vysokoškolské diplomy. „Zkontrolovali jsme i ostatní školy, rektoři byli požádáni o případná vysvětlení. Toto prověřování pokračuje a bude následovat i na soukromých školách,“ uvedla ministryně. Vzhledem k tomu, že byl zvolen nový děkan, je při pohledu do budoucna optimistická.

Co obsahuje vládní zpráva o kauze plzeňských práv?

  • Nejvíce znepokojivé a ukazující selhání systému je, že kauza vznikla i při fungování všech příslušných orgánů – řádně zvolený akademický senát, děkan i proděkani byli řádně doporučeni a zvoleni, bez jakékoli kritiky vyjma některých studentů.
  • Špatný byl systém přijímacího řízení, který svojí obtížností znemožňoval přijmout více než 20 procent uchazečů. Všichni ostatní byli přijímáni na odvolání, což dává možnost podvodného jednání.
  • Právní obor je velmi podstatný a podléhá na českých školách bedlivé kontrole ministerstva – rekrutují se zde státní zástupci či soudci. Přesto mnoho lidí dostalo nostrifikace ze zahraničí.
  • Materiál popisuje kompetence fakulty, rektora, ministerstva školství a akreditační komise a celý průběh kauzy.

Další problém: Studenti se chtějí zbavit Teleckého

Akademický senát právnické fakulty v pondělí rozhodl o tom, že bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil bude řádným děkanem. Senát ho nejprve zvolil 11 hlasy z 18 oficiálním kandidátem na děkana. Dnes ho rektor Západočeské univerzity Josef Průša do funkce jmenoval. Pospíšil se tak mohl zúčastnit dnešní promoce a předat diplomy. Kromě započatých reforem se musí vypořádat i s výzvou studentů, kteří nechtějí, aby akademický senát vedl Daniel Telecký, blízký bývalému vedení školy. Právě senát má s děkanem řešit reformu školy. „Já se budu snažit nemít s nikým problém a se všemi se dohodnout,“ komentoval to Pospíšil. 

Děkan, který zreformuje plzeňskou právnickou fakultu, patřil mezi klíčové požadavky ministryně školství Miroslavy Kopicové pro zachování běžného chodu školy. V opačném případě Kopicová pohrozila uvalením nucené správy ministerstvem a v dalším možném postupu dokonce zrušením školy.