VŠFS se brání: Rychlostudenti měli individuální plány

Praha - Tituly za velmi krátkou dobu mohli na soukromé Vysoké škole finanční a správní (VŠFS) získat někteří studenti díky individuálnímu studijnímu plánu. Škola tak dnes reagovala na informace Hospodářských novin, podle kterých získali například někteří pražští politici na VŠFS tituly mimořádně rychle. Škola je připravena všechna obvinění prověřit. Veřejné i soukromé vysoké školy budou v každém případě od listopadu kontrolovány ministerstvem školství kvůli kauze takzvaných rychlostudentů na právnické fakultě v Plzni.

Tituly za pár měsíců mohli podle VŠFS získat někteří i tak, že studovali během prázdnin. „Umožňování plnění studijních povinností mimo běžný rozvrh akademického roku je službou, kterou VŠFS jakožto soukromá vysoká škola poskytuje za poplatek,“ uvedla dnes škola v tiskovém prohlášení.

Individuální studijní plán prý povoluje například studentům, kteří si na VŠFS doplňují kvalifikaci pro svou práci ve státní správě. Kvůli pracovnímu vytížení však potřebují vlastní rozvrh. Navíc některým studentům uznávají i předchozí studia na jiných školách.

Rychlí absolventi VŠFS

  • starosta Prahy 13 a první místopředseda ODS David Vodrážka (titul o rok dříve)
  • zastupitel Prahy 9 za ČSSD Jan Štrof (pětileté studium za 16 měsíců)
  • radní pro oblast územního rozvoje Prahy za ODS Martin Langmajer (tříletý bakalářský titul za rok a čtvrt)
  • člen zastupitelstva Prahy 10 Tomáš Hrdlička (ODS)
  • náměstek primátora Pavel Klega (ODS)

„Respektujeme zvýšený zájem veřejnosti o regulérnost studia na naší škole, a jsme proto připraveni všechna podezření důsledně prověřit,“ uvedla rektorka školy Bohuslava Šenkýřová. Skutečnou délku studia zde, stejně jako na všech ostatních vysokých školách v republice, prověří ministerská kontrola. K té úřad přistoupil poté, co se před několika týdny přišlo na případy nestandardně krátkého studia na právnické fakultě v Plzni.

VŠFS funguje od roku 2000 a rychle se rozrostla. Dnes nabízí vzdělání už od mateřské školy. Před nástupem do funkce v ní působila i nynější ministryně školství Miroslava Kopicová. Činnost školy a její podporu od Prahy 5 kritizují někteří zastupitelé této městské části, škola totiž platí až desetkrát nižší nájem, než je v dané lokalitě obvyklé.