VZP neuspěla s kontrolou poplatků ve vrchlabské nemocnici

Vrchlabí (Trutnovsko) - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dnes neuspěla v soukromé Česko-německé horské nemocnici ve Vrchlabí s kontrolou vybírání regulačních poplatků. Ředitel nemocnice Vladimír Dryml kontrolu třem zástupcům pojišťovny neumožnil. Vrchlabská nemocnice od ledna v rozporu se zákonem nevybírá poplatky od pacientů do 18 let. Nemocnici za nevybírání poplatků hrozí od pojišťovny pokuta až do výše 50 000 korun.

Zástupci VZP podle Drymla přišli s takovými požadavky na rozsah kontroly, který by zastavil chod dětského oddělení a omezil provoz celé nemocnice. „Dopředu nám neřekli, že vedle poplatků chtějí kontrolovat zdravotní péči u více než 100 dětských pacientů,“ tvrdí Dryml. Navíc by tak rozsáhlá kontrola ohrozila chod chirurgie a dětského oddělení.  

Kontrolu podle svých slov odmítl také proto, že VZP nemocnici údajně dluží přes dva miliony korun za péči poskytnutou jejím pojištěncům po letošním 1. lednu. „Dokud dluh neuhradí, nebudeme se s nimi bavit,“ řekl Dryml. Postup VZP označil za zpupný a arogantní. Nemocnice nemá s VZP podle Drymla smlouvu od 1. ledna, ale její pojištěnce ze zákona ošetřuje a bude nadále ošetřovat. VZP se hájí tím, že na zaplacení má čas až do 5. března, a proto je její chování naprosto v pořádku.

Již v lednu VZP nemocnici na povinnost vybírat poplatky upozornila dopisem. Nynější kontrolu podle Drymla nařídilo přímo ministerstvo zdravotnictví, protože předsedou správní rady VZP je náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr.

Ministerstvo zdravotnictví dříve označilo nevybírání poplatků ve vrchlabské nemocnici za nezákonné a za součást politického boje, do kterého jsou zatahováni pacienti. Dryml je kandidátem ČSSD pro senátní volby na Hradecku a za ČSSD chce kandidovat také do krajského zastupitelstva.

Vybírání poplatků nemocnice podle Drymla považuje za asociální a v rozporu s dobrými mravy. Vybírání regulačních poplatků od občanů mladších 18 let je podle nemocnice v rozporu s mezinárodní Úmluvou o právech dítěte.