Pokud se strany nedohodnou, vybere eurokomisaře do týdne vláda

Praha - Pokud se politické strany v tomto týdnu nedohodnou na společném kandidátovi do Evropské komise, pokusí se z pětice navržených jmen vybrat českého eurokomisaře sama vláda. Na brífinku po jednání kabinetu to uvedl premiér Jan Fischer. Zároveň zdůraznil, že preferuje shodu politických stran. Pokud by se na některém z navržených jmen neshodli ani ministři, pak může být seznam i rozšířen. Je tak velmi pravděpodobné, že bude jméno českého eurokomisaře známé do týdne.

Každá parlamentní strana navrhla premiérovi svého kandidáta, dohoda na jednom kompromisním jméně ale zatím nevypadá moc reálně. Občanští demokraté by si jako českého eurokomisaře představovali Alexandra Vondru, ČSSD navrhuje současného eurokomisaře Vladimíra Špidlu, KDU-ČSL nabízí exministra Pavla Svobodu, Strana zelených neúspěšného prezidentského kandidáta Jana Švejnara a komunisté europoslance a jediného československého kosmonauta Vladimíra Remka.

Fischer na tiskové konferenci také odmítl mediální spekulace, že se snaží na tento post protlačit bývalého ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého. „Vláda rozhoduje ve sboru, takže to není věc premiéra.“ Jeho jméno nicméně Fischer nevyloučil. Vicepremiér Martin Barták ve včerejších Otázkách Václava Moravce uvedl: „Měli bychom zvolit kandidáta, který by byl kvalitní, odborně  zdatný, jazykově excelentně vybavený a člověk, který bude především hájit zájmy Česka.“