Kdo bude v čele plzeňských práv? Akademický senát zvolí děkana

Plzeň – Členové akademického senátu právnické fakulty v Plzni budou dnes na svém zasedání volit nového děkana. Kandidáti jsou dva, jedním z nich je advokát Karol Hrádela, druhým je bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který vede školu už měsíc. Do čela se postavil, když vypukl skandál ohledně sporně udílených titulů prominentním „rychlostudentům“. Volba je tajná a začne na fakultě v 16:00. Pro jednoho z nich musí zvednout ruku nejméně deset z 18 členů senátu.

Rozhodování o novém děkanovi nemá jasného favorita. Současnému pověřenému děkanovi Jiřímu Pospíšilovi zatím svou podporu avizovalo pět ze šesti členů studentské kurie a oficiálně jeden pedagog. „Já šance moc nezkoumám, ale vidím to padesát na padesát,“ komentoval své vyhlídky Pospíšil. Pokud by nikdo nebyl zvolen, hrozí fakultě se 3000 studenty uvalení nucené správy ze strany ministerstva školství nebo až zrušení.

Kandidát na děkana Karol Hrádela vstoupil do zápolení o křeslo fakultního šéfa s tím, že škole může v tuto chvíli prospět pouze osoba zvenčí, tedy někdo, kdo nepůsobil na fakultě v dobách, které vedly k současné krizové situaci. Pospíšilův sok také soudí, že politická angažovanost bývalého ministra spravedlnosti může škole spíše uškodit.

Skandál odstartovalo proděkanovo plagiátorství

Nového děkana bude volit stejný senát, který selhal jako kontrolní mechanismus. Kvůli jeho nečinnosti, zejména části pedagogů, se na fakultě prohlubovaly problémy, jež vygradovaly před pěti týdny zveřejněním plagiátu dizertace bývalého proděkana Ivana Tomažiče. Později byl on i samotný děkan fakulty Milan Kindl odvoláni.

Postupně se ukázalo, že fakulta nezpracovávala výroční zprávy a způsob přijímacího řízení byl zcela odlišný od jiných škol. Závěrečné práce nebyly předávány knihovně, nefungovala kontrola kateder, objevily se také problémy s uznáváním studia ze zahraničních univerzit. Část lidí také školu absolvovala nestandardně rychle.

Dvořáková: Škola porušila zákon

Předsedkyně akreditační komise ministerstva školství Vladimíra Dvořáková tvrdí, že škola porušovala zákon a bude třeba, aby se postupně prověřily všechny podezřelé závěrečné práce. Bývalý děkan Milan Kindl veškerá obvinění odmítá a prohlašuje, že většina věcí na škole fungovala, jak měla.

Jaroslav Zachariáš
Zdroj: ČT24