Chřipka se šíří Evropou, podzim je pro ni ideální doba

Praha - Na Čechy letos zaútočí vedle běžné sezonní chřipky, která se k nám blíží ze západu, i nová prasečí. S tou teď bojují na východě. Na Ukrajině zemřelo na chřipku nejméně 40 lidí, další tisícovka leží v nemocnici. S rostoucím počtem nemocných se potýká také Island, Španělsko, Británie, Norsko, Belgie a Nizozemsko. U nás je virus prasečí chřipky od letního útlumu také na vzestupu. Posledním nakaženým je zatím muž z Karlovarska.

„Během posledního týdne jsme měli 37 případů, polovina je z ohniska v jižních Čechách,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň s tím, že další velká ohniska se v Česku neobjevila, pacienti ale přibývají po celé republice. Začíná totiž období, které chřipce přeje. Nárůst pacientů bývá na přelomu října a listopadu tradičně dynamický. Zatím poslední případ nákazy prasečí chřipkou hlásí karlovarská nemocnice. Onemocněl tady pětapadesátiletý muž. Jeho stav je vážný, lékaři jej napojili na přístroje.

Podstatně větší problémy než u nás mají v některých evropských státech. Nejhorší situace je na Ukrajině - kvůli chřipkové vlně jsou zavřené školy a až do odvolání jsou zrušeny všechny akce spojené s prezidentskými volbami. Ty se tu mají konat už 17. ledna. „Ode dneška zůstanou na tři týdny uzavřeny bez výjimky všechny státní i soukromé školy. Zrušíme také veřejná shromáždění, koncerty a promítání v kinech. Zavedeme speciální režim v dopravě, aby se omezily přesuny obyvatel z jedné oblasti do druhé,“ oznámila ukrajinská premiérka Julia Tymošenková.

Evropou obchází strašidlo chřipky (zdroj: ČT24)

Ve střehu jsou i sousední země. Na polských hranicích kontrolují cestující kromě celníků také lékaři. V krajním případě by vláda mohla hranici uzavřít. Zdravotní kontroly zavedlo i Bělorusko. Česko zatím žádná preventivní opatření nechystá. Doporučení, jak se bránit jakémukoli druhu chřipky, zůstávají stále stejná – posilovat obranyschopnost a nepřecházet počínající projevy nemoci.

Výskyt chřipky na Ukrajině
Zdroj: ČT24