Pospíšil: Šéf strážníků v Plzni přijde o titul

Plzeň - Dlouholetý velitel strážníků v Plzni Luděk Hosman přijde kvůli opsané práci o titul bakalář, který získal na právnické fakultě Západočeské univerzity. V sobotu pak nově zřízená univerzitní komise rozhodne, zda ztratí i magisterský titul. Novinářům to dnes na tiskové konferenci řekl pověřený šéf právnické fakulty Jiří Pospíšil, který druhého listopadu bude ve volbě oficiálního děkana obhajovat svou dočasnou pozici. Vedle exministra Jiřího Pospíšila kandiduje také advokát Karol Hrádela. Daniel Telecký, učitel na právech a současně předseda akademického senátu fakulty, dnes také podal žalobu a trestní oznámení na šéfku akreditační komise Vladimíru Dvořákovou. Teleckému, jenž byl a stále ještě je v užším vedení fakulty, se nelíbí její výroky ohledně mafiánských praktik i další.

„Hosman musí být potrestán. O titul bakaláře přijde v každém případě,“ uvedl Pospíšil. Podle něj ale zatím není jasné, zda přijde i o titul Mgr. Právě tím by se měla zabývat v sobotu speciální komise, kterou ustanoví rektor univerzity. Podle pověřeného děkana by bylo dobré, aby komise ještě srovnala Hosmanovu práci a práce, z níž opisoval a dala rektorovi podnět k odebrání titulu.

Jiří Pospíšil

„Pokud podmínka pro získání dalších titulů byl titul bakalář, pak přijde Luděk Hosman i o ostatní. Pokud je to tak, že paralelně vedle toho studoval dál a pouze mu byly uznány nějaké předměty z bakalářského studia v rámci magisterského studia, tak si myslím, že ne.“

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Pospíšil se obává, že věc může být z pohledu trestního práva promlčená. Hosmanův čin může být posuzován jako porušení autorských práv. Příslušný paragraf trestního zákona ale striktně nevyjmenovává, na jaká práva dopadá. Bude proto záležet na orgánech činných v trestním řízení, jestli budou věc považovat za porušení autorských práv původního zpracovatele daného tématu, nebo ne.

Telecký požaduje po Dvořákové i oškodné

„Trestní oznámení jsme podal pro pomluvu a šíření poplašné zprávy. Toto se týká výroků o oněch mafiánských praktikách i nostrifikací,“ vysvětlil Daniel Telecký. Výroky podle něj Dvořáková pronesla na adresu vedení fakulty a Telecký uvedl, že je členem užšího vedení fakulty, a to v rámci kolegia děkana.

Současně podal žalobu na ochranu osobnosti, v níž žádá po Dvořákové omluvu a také částku 100 tisíc korun. „Činím veřejný příslib, že tyto prostředky, které obdržím jako zadostiučinění, věnuji právnické fakultě,“ dodal. Žaloba bude vedena v občanskoprávní rovině.