Vláda vyhlásila ptačí oblasti na jihočeských rybnících

Praha - Vláda dnes souhlasila s návrhem ministerstva životního prostředí a vyhlásila ptačí oblasti Českobudějovické rybníky a rybník Dehtář. Skončil tak letitý spor o ochranu těchto území. Ptačí oblast má na Českobudějovických rybnících chránit pravidelně hnízdící populace kvakoše nočního, rybáka obecného a slavíka modráčka. V oblasti se také shromažďují husy velké a kopřivky obecné. Dehtář je mimo jiné hnízdištěm rybáka obecného.

Ochránit obě území v evropské síti Natura 2000 Česko slíbilo Evropské unii. Podle ministerstva životního prostředí hrozilo, že na stát brzo dopadnou sankce Evropské komise, která už v této kauze zahájila řízení o porušení směrnice o ochraně volně žijících ptáků. Ministerstvo zemědělství ve sporu, který trval pět let, hájilo zájmy chovatelů ryb. Premiér Jan Fischer dnes ocenil, že se v této „vleklé záležitosti“ dokázali ministři životního prostředí, zemědělství a dopravy shodnout.

Podle ministerstva životního prostředí je povinností Česka přijmout vhodná opatření pro předcházení znečišťování nebo poškozování stanovišť nebo jakýchkoli rušivých zásahů, protože by významným způsobem mohla ohrozit plochu biotopů významných pro zachování populace druhů ptáků, které jsou předmětem ochrany ptačí oblasti.