Svou práci šéf plzeňských strážníků opsal, potvrdil jeho právník

Plzeň - Dlouholetý šéf plzeňské městské policie a absolvent právnické fakulty v Plzni Luděk Hosman otrocky opsal bakalářskou práci svého bývalého nadřízeného. Potvrdil to dnes Hosmanův právník Radek Ondruš, spolu s klientem počká na verdikt univerzity, která rozhodne o následujícím postupu. Případ je podle Ondruše selháním systému na fakultě, opsané bakalářské práce si prý měli všimnout její vedoucí i oponent. Proti takovému stanovisku se ale staví pověřený šéf fakulty Jiří Pospíšil. Trvá na tom, že jde o selhání jednotlivce. Olej do ohně vysokoškolského skandálu přilil v neděli také ministr vnitra Martin Pecina, když týdeníku Euro tvrdil, že také jemu před lety někdo nabízel zrychlené studium. Pospíšil to přijal s pochybnostmi.

Ondruš potvrdil, že za základ práce si Hosman vybral práci svého bývalého nadřízeného Radovana Sládka. „On (Hosman) to opsal a doplnil, včetně gramatických chyb. Je zřejmé, že měl počítačový základ. Do práce dodával samozřejmě také něco svého,“ řekl Ondruš. Podle něj ale není pravdou, že Hosmanovi základ práce Sládek nedal.

Právník Radek Ondruš:

„Podle našeho názoru se nejedná o selhání jednotlivce. Můj klient se bude bránit tomu, aby on jediný byl obětním beránkem za chyby v systému.“

Reportáž Miroslavy Vildové a Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Podle Ondruše se v tomto případě nejedná o selhání jednotlivce, nýbrž celého systému. Soudí, že práce vůbec neměla projít obhajobou. Podle něj se problém odvíjí od toho, že Hosman dělal školu na začátku dálkově a nikdo jemu ani ostatním nevysvětlil, jak mají čerpat z pramenů, co mohou a nemohou opsat, co mohou citovat. Podle Ondruše nebyly na fakultě vytvořeny vůbec mechanismy pro to, aby práce byly řádně kontrolovány. „Měl být vedoucí práce, oponent, komise. Je zjevné, že to vůbec nečetli,“ dodal Ondruš.

Pospíšil považuje plagiátora za primárního viníka

Pospíšil se nechal slyšet, že ve chvíli, kdy někdo vědomě vytvoří plagiát, selhal. „Primárně vidím chybu toho, kdo vědomě opsal něčí práci. To je zcela evidentní protiprávní jednání. Asi to nebude trestný čin, protože už je to pravděpodobně promlčené,“ uvedl. Částečné selhání připustil na straně oponenta a konzultanta. Podle Pospíšila ale není jejich automatickou povinností znát, že taková práce byla někdy napsána. Další postup vůči Hosmanovi dohodne s rektorem Západočeské univerzity.

Podezřelé absolutorium prý nabízeli i Pecinovi

Současnému ministru vnitra Martinu Pecinovi nabízeli před šesti roky, když se stal náměstkem ministra průmyslu a obchodu, aby za podezřelých podmínek studoval na plzeňské právnické fakultě. Pecina to uvedl v rozhovoru pro pondělní Euro s tím, že už je to dávno a nepamatuje si, od koho nabídku dostal. „Překvapuje mě, že toto říká po několika letech a že uvádí, že si nedokáže vzpomenout na jméno toho, kdo mu takovouto nabídku činil,“ podivil se pro ČT Pospíšil.