ZČU by měla zveřejnit výsledky prověřování právnické fakulty

Plzeň - Západočeská univerzita by měla zveřejnit první závěry speciální komise, která prověřuje tamní právnickou fakultu kvůli údajným rychlostudentům. Prozatímní děkan plzeňských práv Jiří Pospíšil v Otázkách Václava Moravce řekl, že v knihovně univerzity chybí 175 rigorózních prací obhájených od roku 2006. To ale podle něj nemusí nutně znamenat, že vznikly podvodem. Vedení školy se je teď snaží najít v jiných částech fakulty. Rektor ZČU Josef Průša předem avizoval, že k žádným velkým překvapením nedojde a očekává, že bude většina případů v pořádku.

Na plzeňských právech padají hlavy a chystá se žaloba i trestní oznámení. Tak ve zkratce zatím vypadá doposud největší vysokoškolský skandál v českých dějinách. Podle zákona musí všechny obhájené práce od roku 2006 ležet ve fakultní knihovně. Po těch chybějících vedení školy pátrá. „Uděláme vše pro to, abychom naplnili zákonné požadavky vůči naší škole. Všechny práce od roku 2006 budou doplněné do knihovny s datem, kdy byly doplněné, nebo tam bude konstatováno, že jsme autora požádali o jejich odevzdání, ale on nám nevyhověl,“ vysvětlil Pospíšil.

Podle Pospíšilových slov škola z hlediska výuky normálně funguje, má zdravé jádro a pokud se věci vyšetří a odstraní se systémové problémy, má škola naději být jednou z nejkvalitnějších škol v ČR.

Telefonát Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Speciální pracovní skupina, která se včera poprvé sešla, začíná prověřovat studenty, u kterých je vyznačeno, že předtím nestudovali jinde, přesto byli na plzeňské právnické fakultě neobvykle krátkou dobu. Většinu rychlostudentů však tvoří cizinci, kteří dostávají čísla podobná rodným, aby je bylo možné zařadit do matriky. Toto číslo je na každé univerzitě jiné. Pracovní skupina musí prověřit z dokumentů, které obdržela od ministerstva školství, zda tito studenti nestudovali již dříve na jiné škole pod jiným číslem.

Pravděpodobně padne i první žaloba  

Už dnes kvůli kauze plzeňských práv padne první žaloba nebo trestní oznámení – to se chystá podat předseda akademického senátu fakulty na šéfku akreditační komise Vladimíru Dvořákovou. Podle něj mluvila v médiích o škole tak, jak neměla. Kvůli plzeňských právům se ministerstvo školství rozhodlo prověřit všechny vysoké školy v Česku.