Na pomník Milady Horákové přispěli i komunisté, političtí vězni se bouří

Praha - Milada Horáková – politička České strany národně socialistické, kterou popravili komunisté, bude mít konečně pomník. Nedaleko pankrácké věznice v Praze 4, kde Horákovou popravili, jí bude odhalen právě 28. října. Jenže od akce se distancovali političtí vězni, kterých se dotklo, že peníze na pomník dali i komunisté. Organizátory sbírky tahanice kolem pomníku mrzí. Nicméně dodávají, že kdyby peníze dal někdo jiný, nemuseli přijímat dary od komunistů. Horáková byla jedinou popravenou ženou v rámci justičních vražd v padesátých letech, přestože mnohé významné osobnosti pro ni žádaly milost u prezidenta Klementa Gottwalda. Byla oběšena na dvoře pankrácké věznice 27. června 1950.

Je dvacet let po sametové revoluci a Milada Horáková stále nemá pomník. Tuto skutečnost chtěl napravit jeden z členů České strany národně socialistické (ČSNS) Bohdan Baninec, a proto s předsedou Masarykovy demokratické strany začal shánět peníze. 

Začali s oslovováním zákonodárců, institucí, krajů i podnikatelů a mysleli si, že to půjde hladce. „No, stavíme pomník Miladě Horákové, to se peníze pohrnou, to každý dá,“ řekl pro ČT Otomar Venzhöfer z Masarykovy demokratické strany. 

Reportáž Alice Schinabekové (zdroj: ČT24)

Jenže po třech letech měli na kontě sotva 600 tisíc korun. Při položení základní desky to vypadalo, že dál se nepohnou, chyběl totiž milion a půl. Pomohl až šéf ČSSD Jiří Paroubek. „Slíbil do měsíce sehnat zbytek peněz,“ řekl k tomu Bohdan Babinec z ČSNS. Na boku základní desky je tak vytesané Paroubkovo jméno. Je to za to, že sehnal většinu peněz, říkají autoři pomníku. Podle politických vězňů je to ale populistické a nedůstojné. A navíc ještě horší pro ně je, že na pomník dali 75 tisíc korun i komunisté. „Je to nechutné. Komunisté hledají způsob, jak se zviditelnit,“ komentuje situaci Naděžda Kavalírová, předsedkyně Konfederace politických vězňů. Místopředseda Konfederace k tomu dodává: „Za peníze se nedá odčinit to, co udělali oni.“

Komunisté se brání. Už se prý s touto věcí vypořádali. „Náš postoj k této věci je, že jsme odsoudili ty vykonstruované procesy,“ dokládá názor komunistů jejich předseda Vojtěch Filip. 

Političtí vězni však kvůli tomu s pomníkem nechtějí mít nic společného. A o neúčasti na jeho odhalení uvažují i další. Například městská část Praha 4, která dala 200 tisíc korun. „Považujeme za skandální, že výstavba toho pomníku bude hrazená i z peněz členů komunistické strany,“ tvrdí Pavel Horálek, starosta Prahy 4.