Kanada chce s EU jednat o vízech pro Čechy

Ottawa – Kanada vyjádřila politování nad hrozbou Evropské unie zavést víza pro její diplomaty. Šéf kanadské diplomacie Lawrence Cannon vyzval Brusel ke konstruktivnímu dialogu. Diplomatická víza hrozí Kanadě v případě, že do konce roku neusnadní vydávání víz pro Česko a jasně nestanoví opatření k obnovení bezvízového styku.

„Lituji, že komisař (Jacques) Barrot se rozhodl hovořit o hrozbě, když řešení problému je v konstruktivním dialogu,“ uvedl Lawrence Cannon.

Zavedením víz pro diplomaty pohrozila unie v pátek. Evropská komise ve zvláštní zprávě vyzvala Kanadu, aby usnadnila vydávání víz pro Čechy, čímž se podle ministra vnitra Martina Peciny chápe hlavně zřízení vízového oddělení na kanadském velvyslanectví v Praze. To v současnosti chybí a Češi si musejí pro víza jezdit až do Vídně. Kanada by také podle EU měla jasně stanovit opatření k obnovení bezvízového styku s Českou republikou. Na nápravu mají Kanaďané čas do konce letošního roku.

O obnovení vstupních víz pro občany České republiky a Mexika rozhodla Kanada letos 14. července ve snaze zabránit explozi žádostí o azyl, a to hlavně ze strany českých Romů, kteří tvrdí, že jsou doma obětí diskriminace. Češi ale kanadské argumenty dlouhodobě kritizují a obrátili se na EU, aby jim situaci pomohla vyřešit. Upozorňují třeba na to, že na vině je do značné míry špatně fungující kanadský azylový systém, což Ottawa připouští.