Vondra: Biden přijel, aby po vztazích s USA nezbyla jen udusaná hlína

Praha – Podle bývalého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry byla návštěva amerického viceprezidenta Joea Bidena spíše omluvou za nedávný telefonát prezidenta Spojených států, který ohlásil konec radaru v Česku. Další body jeho návštěvy byly navíc. Na druhou stranu však Vondra v pořadu ČT24 Interview vyzdvihl důležitost setrvání ČR v Severoatlantické alianci (NATO), kde se Česko ocitlo také díky přímluvě amerických politiků.

Podle Vondry bylo hlavním cílem Bidenovy cesty spravit to, co napáchal Obamův telefonát, který oznámil konec radaru v Čechách: „Takhle se to ve vzájemných vztazích nedělá. Pokud dvě země na něčem osm let spolupracují a dva roky pak vyjednávají smlouvu, kterou následně podepíšou, tak není noční telefonát tím pravým.“

Vondra: Biden se omluvil

Interview ČT24

Při dnešním setkání Bidena s českými politiky zazněla z úst amerického viceprezidenta omluva za Obamovo chování, jak potvrdil Vondra.

Alexandr Vondra

„Cesta sama byla spíše cílem.“

Vondra také zdůraznil, že nikdo ani neočekával, že by návštěva Bidena přinesla nějaké výsledky a že by zde probíhala vyjednávání o něčem konkrétním. Vondra uvedl, že si dělal se senátorem Karlem Schwarzenbergem legraci a mluvili o tom, že:  „Cílem je, aby v českoamerických vztazích po nedávném veletoči nezůstal jen štěrk, prach a udusaná hlína.“ Podle Vondrových slov bylo třeba začít pokládat asfalt do budoucnosti.

Vondra se s Bidenem zná velmi dobře a zhruba dvacet let. Americký viceprezident dle Vondry sehrál důležitou roli, když se Česko ucházelo o vstup do NATO - „On byl jeden z těch demokratických senátorů, který společně s prezidentem Clintonem a dalšími pomohli přesvědčit demokratickou stranu, aby souhlasila s rozšířením NATO.“ Když Vondra přijížděl před lety jako velvyslanec do USA, Biden dokonce choval v náručí jeho tehdy roční dceru.

Podle Vondry je Biden jeden z nejlepších komunikátorů americké politiky

Bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Bidena vnímá jako jednoho z nejlepších komunikátorů americké politiky: „On je ten muž velkých gest.“

V listopadu má podle Vondry přijet do Česka vysoce postavená americká vojenská delegace, která bude s českou vládou jednat o tom, jak se ČR do plánovaného obranného systému v rámci NATO zapojí. Spekuluje se o nabídce Spojeným států na vybudování velitelství pro řízení a kontrolu prvků nové verze protiraketové obrany. „Já osobně bych vůbec nic neměl proti tomu, aby zde takové velitelství bylo. Myslím, že by to bylo přínosem pro naši zemi,“ vyjádřil svůj názor na obranný systém ČR Vondra.

Alexandr Vondra, bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti

„Můj názor je jasný: Jsme členy aliance, těžíme z jejích garancí, je to systém, který nás má v budoucnosti chránit, a tudíž také máme nést nějakou zodpovědnost, být součástí systému a nějakým způsobem přispět.“

Podle něj Spojené státy nezrušily svůj plán obrany, pouze přehodnotily technologii systému, který by měl chránit Evropu: „V tomto ohledu je zde cítit jasná americká rozhodnost systém budovat a na členských státech aliance bude se rozhodnout, jak se do něj budou chtít zapojit.“ Vondra ale odmítá hrát hru s lidmi, kteří v Česku vedou nezodpovědnou politiku: „Ti by si měli uvědomit, zda je pro ČR aliance dobrá, nebo ne.“ Podle Vondry dává aliance Česku ty nejlepší bezpečnostní záruky v historii.

  • Radar autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1118/111740.jpg
  • Jednání ministrů obrany NATO autor: Jan Koller, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1194/119384.jpg