Za kufřík s bombou půjde Slovák na 4 roky do vězení

Praha – Brněnský městský soud poslal na 4 roky do vězení Slováka Josefa Bódiho. Podle rozsudku se dopustil obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování, když od dubna do května 2006 manipuloval v úschovně brněnského nádraží s kufříkem, ve kterém bylo uloženo 6,5 kilogramu výbušniny Danubit, která se používá pro trhání hornin. Zavazadlo si třikrát vyzvedl a znovu uložil. Nakonec skončilo ve ztrátách a nálezech. Kvůli bombě zažilo Brno v březnu 2007 policejní manévry. Celá budova magistrátu, kde v té době byly stovky lidí, byla evakuovaná a kufřík si odvezli pyrotechnici. Rozsudek, kterým byl Josef Bódi navíc vyhoštěn na pět let z Česka, není pravomocný, právník obžalovaného se na místě odvolal.

Obžalovaný po celou dobu soudního líčení tvrdil, že nemá s kufříkem nic společného a pracovnice úschovny, které ho už na začátku líčení identifikovaly, nikdy neviděl. Další posudky, kterými chtěl obhájce zpochybnit věrohodnost výpovědí pracovnic úschovny, soudce odmítl. Celý případ je podle něj v dějinách české kriminalistiky výjimečný. Tolik výbušniny se na veřejném místě nikdy před tím nenašlo.

V kufříku, jehož nebezpečný obsah mohl vlivem oxidace rozbušek a neodborné manipulace samovolně explodovat, byl vedle mobilního telefonu i převlek, například plášť, paruka, brýle nebo barva na vlasy. Poté, co ho Bódi uložil potřetí do úschovny, už se k němu dál nehlásil a po vypršení úschovní lhůty se zavazadlo přesunulo do ztrát a nálezů na brněnském magistrátu, kde bylo později otevřeno.

Reportáž Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)


„Došlo k nálezu trhaviny, která mohla způsobit velmi vážné následky, ať už na zdraví, životech lidí, nebo na majetku,“ uvedl soudce Michael Vrtek. Obžaloba při dokazování operovala i se závěry kriminalistů, kteří odejmuli z převleku uvnitř kufříku pachové stopy. „Bylo zjištěno, že pach obžalovaného se stoprocentně kryje s pachem, který byl na tašce, v níž byl nástražný výbušný systém uložen,“ dodal státní zástupce Jakub Jirušek.

Muž pracoval pět let ve slovenské armádě jako chemický zbrojař. Motiv jeho jednání je stále záhadou. Nepomohl ho objasnit ani vznik česko-slovenské vyšetřovací skupiny. „Domníváme se, že ta výbušnina byla pro někoho určená,“ řekl ČT Jirušek. Detektivové hledali pachatele více než rok.

Kufřík s výbušninou
Zdroj: ČT24