Fischer: Česko je připraveno podílet se na novém systému protiraketové obrany

Praha – Po jednání s americkým viceprezidentem Joem Bidenem český premiér Jan Fischer oznámil, že je Česko připraveno se v rámci struktur NATO účastnit projektu nového protiraketového systému. Ten by měl nahradit původně plánovaný projekt, jehož součástí byl i radar v Brdech. Biden uvedl, že s novými plány přijede českou stranu v listopadu seznámit americká delegace, a upozornil, že cílem je vybudovat obranu pro všechny evropské země. Zároveň ocenil spolupráci s Českou republikou a vyzdvihl zejména přítomnost českých jednotek v Afghánistánu. Ještě před odletem se Biden na pražském ruzyňském letišti setkal s exprezidentem Václavem Havlem. Ve 20:30 pak odletěl zpět do USA.

„V současnosti hovoříme o nové, lepší architektuře obranného systému. Vysoce si cením, že mi premiér Fischer oznámil, že je Česká republika připravena účastnit se nového projektu,“ uvedl Biden a dodal, že v listopadu navštíví Prahu tým na vysoké úrovni, aby s českou stranou diskutoval podrobnosti o systému a hovořil o nových technologiích, které systém zahrnuje. Biden také ujistil premiéra, že výsledný projekt bude mít „výrazný český akcent“.

Biden ve svém projevu také vyzdvihl český provinční rekonstrukční tým, který působí v afghánském Lógaru, a celou spolupráci v Afghánistánu. „Skutečně si ceníme obětí vašich blízkých, kteří se účastní operací v Afghánistánu. Nemenší roli hrají i ti, kteří jsou v zázemí a podporují vojáky v misích – jejich blízcí a rodiny,“ uvedl Biden.

Česko je vzorem pro východní státy

Americký viceprezident připomněl i české výročí 20 let od sametové revoluce. „Je důležité, abyste si uvědomili, že jste v samotném středu, a inspirovali jste celý svět. Jste modelem, kterým by se měly inspirovat země na východě Evropy i Ukrajina či Gruzie,“ uvedl Biden s tím, že na své cestě po východní Evropě dává Česko za vzor.

Český premiér na závěr oznámil, že s Bidenem hovořili také o spolupráci na poli vědy, a to nejen v obranné, ale také v civilní oblasti – mimo jiné v kosmickém výzkumu. Dalším tématem jednání byla i energetika a diverzifikaci energetických zdrojů.

S Bidenem se sešli také Topolánek a Paroubek

O novém systému protiraketové obrany jednal s americkým viceprezidentem také předseda ODS Mirek Topolánek. Zatím podle něj není podstatné, jakou formou se na systému bude Praha podílet, zda přijme obranné rakety SM-3 nebo velitelství projektu. Nová architektura předpokládá začlenění protiraketového štítu do NATO a jeho zaměření především proti raketám krátkého nebo středního doletu. „Biden mě ubezpečil, že oni počítají s tím, že NATO sice dělá velkolepé plány, ale že když má sáhnout do peněženky, tak ty státy jsou velmi skoupé,“ prohlásil Topolánek. Americký viceprezident mu prý řekl, že USA se proto na projektu budou masivně podílet i přes jeho začlenění do aliance.

Také sociální demokraté budou po svém případném vítězství v jarních parlamentních volbách ochotni s Američany jednat o obraně proti raketám středního a krátkého doletu za předpokladu, že bude existovat reálná hrozba a systém bude součástí obrany Severoatlantické aliance. Po rozhovoru s americkým viceprezidentem to uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Sociální demokraté přitom proti plánům postavit v Brdech radar v minulosti ostře vystupovali, a to i přesto, že první debaty s Washingtonem na toto téma začaly v době vlád ČSSD.

Svoboda: Otočka protiraketového systému obrany se dala čekat

Podle předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody bylo nutné po zvolení nového amerického prezidenta počítat i se změnou protiraketové obrany, jak uvedl v Událostech, komentářích. Bidenova návštěva jej příliš nepřekvapila, stejně tak jako její výsledky.

Jak uvedl europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf, krach protiraketového systému obrany navodil zejména fakt, že se česká vláda neptala občanů na jejich názor v této oblasti: „Tato věc nebyla podporována občany.“

  • Americký viceprezident na tiskové konferenci po jednání s Janem Fischerem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1194/119365.jpg
  • Joe Biden a Václav Klaus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1195/119470.jpg
  • Vlajka NATO autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/63/6206.jpg
  • Cyril Svoboda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1160/115986.jpg