Jurásková: Krácení rozpočtu se nedotkne unikátního centra

Praha - Omezování investic a krácení státního rozpočtu se podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové nijak nedotkne peněz na vybudování špičkového centra pro vědu, výzkum a vzdělání ICRC, které má být otevřeno v areálu Fakultní nemocnice u sv. Anny v roce 2011 v Brně. Na projektu se podílejí čtyři brněnské nemocnice řízené ministerstvem zdravotnictví a vzniká v úzké spolupráci s přední americkou klinikou Mayo. Rozpočet na stavbu včetně technologií je 3,1 miliardy korun.

„Ani redukce výdajů státního rozpočtu na tento projekt neměly vliv, protože my jej považujeme za natolik klíčový. Navíc je to projekt, kde byly už investovány určité finanční prostředky, tak se ho redukce v žádném případě nedotknou,“ řekla dnes Jurásková novinářům. Upřesnila, že projekt je zaregistrován ve státním rozpočtu s dlouhodobým financováním do roku 2013, z částky 3,1 miliardy korun uhradí 70 procent stát a 30 procent nemocnice, počítá se i s evropskými penězi.

Na projektu se podílejí vedle Fakultní nemocnice u sv. Anny také Fakultní nemocnice Brno, Masarykův onkologický ústav a Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. Jejich výzkumná spolupráce již běží, loni dostaly projekty budoucího centra ze státního rozpočtu 80 milionů korun, mimo jiné na výzkum spánkové apnoe, tedy krátkodobé zástavy dechu, při vzniku a léčbě nemocí srdce a cév či na vývoj nových metod a postupů při léčbě cévních mozkových příhod.

„Jedná se o ojedinělý projekt v rámci střední a východní Evropy, který lze jeho významem přirovnat k Mezinárodní kosmické stanici nebo Evropskému středisku pro jaderný výzkum,“ řekl první náměstek ministryně Marek Šnajdr. V rámci projektu vyjela už řada mladých odborníků ze čtyř brněnských pracovišť na stáže do americké kliniky Mayo. Podle iniciátora projektu Petra Káry se tam nejen poučí o nejmodernějším medicínském výzkumu, ale uvidí i partnerský přístup amerických lékařů k pacientům, který by kromě odborných znalostí mohli přenést do Česka.